Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Kom till Nordiska fredssamtal i Degerfors”

För femte året i rad anordnar Folket i Bild Kulturfront Nordiska fredssamtal i Degerfors. En av talarna är Proletärens utrikesredaktör Patrik Paulov.


• Hej, Patrik Paulov, som medverkar på Nordiska fredssamtal i Degerfors fredag till söndag 12-14 augusti. Varför tycker du att det är viktigt att delta på fredssamtalen?
– Sverige har på kort tid tagit stora steg närmare krigsalliansen Nato och ett fullvärdigt medlemskap. Värdlandsavtalet och anslutningen till StratCom är två exempel på det. Det gör det viktigare än någonsin för fredsvänner, antimilitarister och antiimperialister att samlas och stärka motståndet mot den här förödande politiska utvecklingen.

– För alla som är engagerade i dessa frågor är fredssamtalen i Degerfors ett tillfälle som man inte ska missa. Kan man inte vara med alla dagar är det självklart bättre att komma en dag än inte alls.

• Vilka kommer att delta på årets upplaga av fredssamtalen?
– Arrangörerna i Folket i Bild har satt ihop ett program som garanterat kommer att vara lärorikt och givande. Bland de mer kända namnen finns Stina Oscarsson, Thage G Peterson och Jan Myrdal. Jag ser också framemot att lyssna på talarna från våra nordiska grannländer och vilka erfarenheter av antikrigsarbetet som finns i Nato-länderna Danmark och Norge.

• Vad ska du tala om?
– Rubriken på mitt företag, som hålls på lördagen kl 14.00, är ”När svenskt bistånd blev stöd till terror”. Jag ska fördjupa i frågan om Sveriges inblandning i Syrien, som varit en del i västvärldens och Natos långvariga planer på ett regimskifte i Damaskus. Sveriges agerande måste dras fram i ljuset. Den rödgröna regeringen försöker dölja att svenskstödda grupper samarbetar med al-Qaidaterrorister.

– Jag menar också att Syrienbiståndet ska ses i ett större perspektiv. Det utgör ett skrämmande exempel på hur svensk utrikespolitik anpassats efter den linje som gäller i Washington och Bryssel. Mer om detta får ni höra i Degerfors i augusti.
Fakta

”Kom till Nordiska fredssamtal i Degerfors”

Nordiska fredssamtal
  • Fre-sön 12-14 aug
  • Folket i Bild Kulturfront anordnar för femte året i rad Nordiska fredssamtal i Degerfors. I föredrag och gruppsamtal diskuteras Nato och Norden, FN och folkrätten, de nordiska ländernas deltagande i konflikter och krig och arbetet för fred och alliansfrihet
  • Tal av Stina Oscarsson, Thage G Peterson, Stig Henriksson, Jan Myrdal, Tine Spang Olsen, Kerstin Tuomela, Pål Steigan, Patrik Paulov, Mathias Cederholm, Aslak Storaker mfl.
  • Plats: Folkets hus i Degerfors.
  • Deltagaravgift 350 SEK.
  • Anmälan genom inbetalning FiB/K Stockholmsavdelningen plusgiro nr: 51653-4 (OBS! ange namn på deltagare).
  • Frågor till FiB/K Stockholmsavdelningen hashim.al-malki@comhem.se, christerlundgren5@gmail.com
  • Fullständigt program finns på Fib Kulturfronts Facebook.