Hoppa till huvudinnehåll
Av

Härdsmälta kan inte uteslutas

Regionen kring kärnkraftverket Fukushima kan bli obeboelig i generationer om en fullskalig härdsmälta utvecklas. Ingen vet idag hur många människoliv som förkortas av kärnkraftsolyckorna i Japan.


På måndagen inträffade en ny explosion i kärnkraftverket i Fukushima i Japan, denna gång i reaktor 3. Tidigare exploderade det i reaktor 1 med påföljd att taket på reaktorhallen blåstes bort. Natten mot tisdagen kom en explosion även i reaktor 2, vilket kan ha skadat reaktorinneslutningen.

En fullskalig härdsmälta kan inte uteslutas, något som kan innebära att regionen blir helt obeboeligt i decennier.
Det var dramatiska tv-bilder som kablades ut över världen när reaktor 1 i Fukushima exploderade. Det var en vätgasexplosion som skedde sedan trycket byggts upp inne i reaktorbyggnaden, varmed taket flög av och ett rökmoln steg mot skyn.

I den stunden tänkte många på hur det gick för de anställda som kämpat i timmar för att kyla ner reaktorn med havsvatten. På måndag skedde samma sak i reaktor 3. Samtidigt kommer uppgifter om att nedkylningsprocessen stannat av och att vattennivån sjunker i reaktor nummer 2 i Fukushima.

Senare under måndagskvällen kommer än mer alarmerande besked om reaktor 2. Bränslehärden har av allt att döma exponerats vid två tillfällen, det vill säga utan kylvatten vilket kan leda till en regelrätt härdsmälta. Vid de två andra reaktorerna har redan en partiell härdsmälta inträffat.

Natten till tisdagen inträffar en explosion även i reaktor 2, som kan ha skadat reaktorinneslutningen. Samtidigt kommer beskedet att en brand brutit ut i reaktor 4 i Fukushima. De japanska myndigheterna uppger att det inte är någon risk för att en härdsmälta ska inträffa, men på grund av risken för radioaktiv strålning uppmanas människor inom en radie på 30 kilometer från Fukushima att hålla sig inomhus.

Dessutom har mer än 200000 människor evakuerats inom ett område av 2 mil från kärnkraftverket. Fyra av sex reaktorer i Fukushima har havererat och minst 30 personer har skadats av explosionerna i kärnkraftverket.

Även i kärnkraftverket i Onagawa rapporteras det om förhöjd radioaktiv strålning. På måndagen står totalt 20 av 55 kärnreaktorer i Japan. Nästan 3 miljoner hushåll är utan el och för ännu fler är snart också gasen slut.
Det läge Japan nu befinner sig i har de flesta utomstående svårt att sätta sig in i. Det kan endast rubriceras som en katastrof.

Först en jordbävning som Japan aldrig tidigare upplevt, med magnituden 9,0 på Richterskalan, ett av kraftigaste skalvet i historien. Flera städer och byar längs japans nordöstra kust pulveriserades på någon minut och bara halvtimmen senare kommer tsunamin som ödelägger allt i dess väg.

Bilder visar hur monstervågen drar med sig allt i sin väg när den flyter fram i hög fart långt upp på land. Bilar, båtar, hus, allt krossas i en bråte och kvar blir en brun lervälling. Hittills har 2500 funnits döda, men antalet befaras öka. På det kommer hotet om havererade kärnkraftverk.

De japanska kärnkraftverken bedöms vara bland de bäst i världen, då de är byggda för att klara jordbävningar.

Men tsunamin slog ut elförsörjningen, vilket medförde att säkerhetssystemen, dvs kylningen av reaktorhärden, slutade att fungera. Alla 13 säkerhetssystem i kärnkraftverket kollapsade. Även reservdieselaggregaten slogs ut.

Försök görs med att pumpa in havsvatten för att kyla anläggningen, men hettan har redan orsakat explosioner i tre av reaktorerna när trycket blivit för högt.

Om ansträngningarna med att kyla reaktorerna kan undvika en fullskalig härd- smälta är inte säkert. Härden i reaktor 2 har blottlagts och därmed är risken för att en härdsmälta inträffar mycket stor.

En härdsmälta innebär att den radioaktiva härden i en kärnreaktor blir så varm av sin egenalstrade värme att den smälter. Därför måste processen kylas och lyckas inte det kan följderna för människor och natur bli enormt svåra för mycket lång tid.

Konsekvenserna av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 är ännu inte över, i området där olyckan skedde är det farligt för människor att vistas under hundratals år.

Därför måste säkerheten krig kärnkraften vara rigorös. Ett enda misstag kan ledda till allvarlig olycka.
Dessvärre går inte profittänkandet och säker kärnkraft ihop. Det struntas medvetet och omedvetet i säkerhetsföreskrifter. Så även i Sverige, som tex sommaren 2006 när det inträffade en allvarlig incident i Forsmarks kärnkraftverk.

Enligt flera kärnkraftsexperter var Sverige nära en härdsmälta den gången.

Tepco, företaget som äger kärnkraftverket i Fukushima, har åsidosatt säkerheten vid ett flertal gånger. För drygt åtta år sedan anklagades bolaget för fusk med rapportering av incidenter och brister på flera av sina kärnkraftverk.

Tepco tvingades därför stänga alla sina kärnreaktorer för en översyn. Efter en tid erkände också företaget att de fuskat med sina rapporter i mer än tio år. Även 2006 anklagades Tepco för liknande lagöverträdelser med rapporteringen av hur säkerhetsföreskrifter följs. Jakten efter stora vinster har äventyrat säkerheten.

Nu är det inte det som är huvudorsaken till varför reaktorer i Fukushima havererat. Det är jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Men när fifflet med säkerheten satts i system kan det givetvis ha förvärrat hela det ”omöjliga” förloppet mot en partiell härdsmälta i reaktorerna 1 och 3, och i reaktor 2 kanske en fullskalig härdsmälta.

Inte ens den ”säkra kärnkraften” i Japan kunde stå emot mot naturens krafter. Det som påstods vara så osannolikt att det bara händer någon gång på flera tusen år har nu inträffat väldigt ofta bara inom senaste 32 åren. Harrisburg, Tjernobyl och nu Fukushima. Vad kommer härnäst? Världen håller andan.




Fakta

Härdsmälta kan inte uteslutas

Stråldoser
  • Stråldosen 500 mSv (milliesievert) per timme har enligt japanska myndigheter uppmätts på tisdagen utanför kärnkraftverket i Fukushima. Som jämförelse återger vi effekten vid exponering av olika ståldoser.
  • 1mSv – Dosen från en genomsnittlig röntegundersökning.
  • 4 mSv – Normal årsdos från naturlig bakgrundsstrålning i Sverige.
  • 50 mSv – Högsta tillåtna dos för personer som arbetar med strålning.
  • 100 mSv – Stor risk för fosterskador, ”Abortindikationsgräns”.
  • 1000 mSv – Förändringar i blodbanan
  • 10000 mSv – risk att dö.
  • Källa:SVT och Statens Strålskyddsinstitut