Hoppa till huvudinnehåll
Av

Hundratusentals i spanska protester

Den 19 juni gav sig hundratusentals spanjorer ut på gatorna för att protestera tillsammans med 15-maj rörelsen. Enligt arrangörerna så var det bara i Barcelona upp emot 300.000 människor som protesterade. Denna gången var protesterna särskilt riktade mot den kapitalistiska krisen och man gick under parollen: ”Vi betalar inte eran kris.”


Manifestationerna visar på att den unga rörelsen har ett väldigt stort stöd bland de spanska folken och att fler och fler anser att kapitalismen inte längre fungerar. Proletären passade på att ställa några frågor till Edgar Rubio Rodilla, representant för ungkommunisterna CJC (Colectivos de Jóvenes Comunistas) i Valencia, angående den rådande situationen samt om de ungas situation i Spanien för att få en bakgrund till det som sker.

Jag träffar Edgar Rubio Rodilla i partilokalen som ligger i centrala Valencia innan demonstrationerna skall börja. Lokalen är inte stor men den har det som behövs för att bedriva politisk verksamhet. Jag tar mig en citrondricka, tänder en cigarett och sätter mig ner med Edgar.

• Kan du berätta lite om hur situationen för ungdomar är i dag?
– Spanien genomgår nu stora förändringar. Innan var universiteten statliga, men nu så släpper man in företag på universiteten, mer och mer skall privatiseras och priset för utbildningarna ökar. Nu tvingas studenterna spendera all sin tid på studier och det gör att många unga inte kan arbeta vid sidan av, vilket leder till att många har svårt att få vardagen att gå ihop. Alla dessa förändringar härhör från ”Plan Polonia” där EU bestämde att detta skulle införas. En annan plan som är på gång kallas 2015 och den skall förstärka privatiseringarna av universiteten och ge företagen ännu mera makt över utbildningarna. Allt detta är påtvingat av EU.

• Hur är läget på arbetsmarknaden?
– Som du vet är ju många unga arbetslösa, (45 procent, Proletärens anm), och de jobb som finns är bara osäkra anställningar i bemanningsbranschen. Det finns yrkesutbildningar men där tvingas man arbeta helt gratis i sex månader hos ett företag utan att ha några garantier till ett jobb efteråt. Många jobbar dessa sex månader för att sedan tvingas sluta. Det är slaveri och rent utnyttjande av människor från kapitalisternas sida.

• Förutsättningarna för en rörelse som 15 maj finns onekligen, men hur ser CJC på denna rörelse?
– Den är bra, förr var folk inte engagerade och brydde sig inte, men nu så försvarar man sina rättigheter. Dock är det en väldigt ung rörelse. De är emot alla politiska partier, även sådana som har gemensamma mål som dem. När de har massmöten så är inte politiska partier välkomna att delta. De anser att det är en mer demokratiskt ordning på det viset, vilket vi inte håller med om, vi anser att alla ska få delta.

• Har ni några kritiska synpunkter på det som sker, och vad anser ni bör göras för att utveckla rörelsen i en revolutionär riktning?
– Ja, vi anser att rörelsen måste söka sig ut mot folket, i bostadsområden, på arbet-platser och skolor. Det räcker inte att sitta och tälta på torget, folk har inte tid att ta sig dit då många jobbar eller studerar. Sen är rörelsen alldeles för spretig och inte tillräckligt systemkritisk. De klagar på att banker och politiker har för mycket makt men de angriper inte grundproblemet, kapitalismen, de tänker socialdemokratiskt.

– Vi är glada att folk engagerar sig och att det rör på sig men rörelsen måste växa upp och politiseras ännu mer.

• Så ni anser inte att 15 maj-rörelsen hotar det rådande systemet?
– Nej, inte för tillfället, men kanske kommer rörelsen att hota systemet i framtiden, vi får se. Viktigt att poängtera är att den polisiära repressionen är väldigt hård och brutal. Speciellt i Barcelona.

Edgar förklarar att vi måste börja röra på oss för att demonstrationerna snart börjar. Vi är sex kamrater som lämnar rummet för att ansluta oss till de tusentals människor som skall demonstrera under tre timmar i Valencia denna kväll.

Alexander Lehtola

Valencia, Spanien
Fakta

Hundratusentals i spanska protester

Ungkommunisterna CJC
  • Colectivos de Jóvenes Comunistas (CJC), Unga kommunisters kollektiv, bildades 1985 och är ungdomsförbund till Spanska folkens kommunistiska parti (PCPE). Detta parti gästade svenska Kommunistiska Partiets kongress 2011.