Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

KKE kräver nyval och uppmanar till motstånd

Den nya koalitionsregeringens mål är att trycka ner det grekiska folket och rädda monopolkapitalets profiter, EU och euron. Det menar Greklands kommunistiska parti (KKE). Partiet kräver nyval genast och uppmanar folket att trappa upp protesterna. Nya demonstrationer är redan planerade.

Den värsta politiska turbulensen i maktens korridorer i Grekland verkar vara över – för stunden. Att Giorgos Papandreou avgår och att det socialdemokratiska Pasok tvingas dela ministerposter med ett antal högerpolitiker förändrar inget i grunden. De krav på nedskärningar och privatiseringar som EU och IMF ställer för att betala ut nya pengar till Grekland ligger fast, vilket betyder att den folkfientliga politiken fortsätter med ny kraft.

Det är också den slutsats Greklands kommunistiska parti (KKE) drar. EU och den grekiska plutokratin, de styrande rika, krävde en koalitionsregering och därför blir det en sådan. Dess uppgift är att trycka ner de folkliga protesterna och genomföra fler drastiska åtgärder för att rädda bankernas och storföretagens profiter, för att rädda EU, euron och det borgerliga systemet.

Något som kraftigt fördöms av KKE är beslutet att förlägga nyvalet till parlamentet flera månader fram i tiden. Det betyder att regeringen ger sig själv gott om tid att klubba igenom nya försämringar för folket innan de som drabbas får säga sitt.

”Även om regeringen blir kortvarig kommer den att ta beslut som påverkar folket i åtminstone tio, femton år framåt”, förklarade KKE:s generalsekreterare Aleka Papariga på en presskonferens tidigare denna vecka.

Nyval genast, är ett krav som de grekiska kommunisterna reser. Plutokratins partier måste försvagas och KKE stärkas. Kommunisterna påpekar samtidigt att det är dags att folket än mer beslutsamt griper in i den politiska utvecklingen och gör gemensam sak med KKE.

”Det finns bara en väg för folket att få ett bättre liv, att få bestämma över sig självt och för att landet ska utvecklas för folkets bästa; att rikedomarna blir folkets egendom genom att folket tar makten, ett utträde ur EU samt en ensidig avskrivning av skulderna till monopolen och de imperialistiska staterna […] Vägen ut idag är en allians med KKE, en folkets allians och motattack. Ner med regeringen och plutokratins partier”.

Det skriver partiet i ett uttalande. Samma budskap framfördes av Aleka Papariga när hon talade inför tiotusentals människor i Aten fredag 3 november. Att demonstrationer i KKE:s namn samlar så många visar på partiets styrka och är en förklaring till att det folkliga motståndet blivit så starkt i just Grekland.

Men motståndet är ännu för svagt, vilket bekräftas av att den grekiska och europeiska överheten gång på gång kör över det protesterande folket. För att segra, menar KKE, måste både det kommunistiska partiet och den folkliga organiseringen på arbetsplatser och i bostadsområden stärkas. Motståndet måste sätta käppar i hjulet för och sabotera borgerlighetens reaktionära planer.

Torsdag 10 november går grekerna åter ut på gatorna. Runt om i landet genomförs demonstrationer arrangerade av den fackliga fronten PAME tillsammans med Egen- och småföretagares samling mot monopolen (PASEVE), Alla bönders militanta samling (PASY), Grekiska kvinnors federation (OGE) samt Studenternas militanta front (MAS).

Det är dessa radikala massorganisationer som utgör grunden för den breda motståndsallians som KKE arbetar för att bygga.

När protesten 10 november först utlystes riktade den sig mot regeringens planerade plundring av socialförsäkringssystemet. Efter den senaste tidens turbulens har inriktningen breddats och inkluderar paroller som ”Val genast – ner med regeringen och plutokratins partier” samt krav på folkmakt, skuldavskrivning och socialisering av monopolföretagen.