Hoppa till huvudinnehåll
Av

Antikapitalistiskt klimatmöte i Bolivia

Evo Morales är besviken över FN-konferensen i Köpenhamn. Därför arrangeras ett nytt klimatmöte i Bolivia för världens folk.



•• ”Planeten eller döden!” Evo Morales får massiva applåder från de tusentals människor som denna decemberkväll samlats i en sporthall i Köpenhamn.

Bolivias president uttrycker djup bes-vikelse över FN:s klimatkonferens. Samma missnöje kommer från Venezuelas president Hugo Chávez, Kubas vicepresident Estaban Lazo och övriga närvarande politiker från Bolivarianska alliansen för vårt Amerika (ALBA).

Morales förklarar att FN-konferensen kommer att bli ett misslyckande. Den rika världens ledare vägrar nämligen att diskutera orsakerna till klimatförändringarna, nämligen kapitalismen och den rovdrift på jorden, dess resurser och invånare som detta system för med sig.

Inför oss åhörare konstaterar den bolivianske presidenten att världens folk, inte bara den rika världens ledare, måste säga sitt om klimathotet och nödvändigheten att rädda ”Moder jord”.

Fem månader senare står den bolivianska regeringen värd för Världens folks konferens om klimatförändringar 19-22 april. Totalt beräknas 120 länder och internationella organisationer vara representerade genom totalt 20.000 delegater.

”Till skillnad från Köpenhamnsmötet kommer det inte att förekomma några hemliga diskussioner bakom stängda dörrar. Tvärtom kommer debatten och förslagen att ledas av samhällen i klimatförändringarnas frontlinje och av organisationer och individer engagerade för att bekämpa klimatkrisen.” Det säger Bolivias FN-ambassadör Pablo Solon till brittiska The Guardian.

Bland det som kommer att diskuteras i Cochabamba är idén att arrangera en global folkomröstning om klimatförändringarna. Evo Morales presenterade redan i sitt tal i Valbyhallen i Köpenhamn ett förslag på fem frågor i en sådan omröstning:

• Ska vi leva i harmoni med naturen och erkänna Moder jords rättigheter?

• Ska vi förändra denna modell av överkonsumtion och slöseri som är ett uttryck för det kapitalistiska systemet?

• Ska de utvecklade länderna reducera och eliminera sina inhemska utsläpp av växthusgaser så att temperaturen inte stiger men än en grad celsius?

• Ska vi överföra de pengar som idag satsas på krig till att istället tackla klimatkrisen?

• Ska vi sätta upp en tribunal för klimaträttvisa för att döma de som förstör Moder jord?

Att representanter för fattiga länder, sociala rörelser, ursprungsfolken och progressiva krafter från västvärlden möts i Cochabamba löser inte klimatkrisen. Men mötet är ändå viktigt då det kommer att peka ut en alternativ lösning, enligt vilken de rika och mäktiga ska bära huvudbördan, inte de miljarder människor som ännu står utan de mest grundläggande mänskliga rättigheterna.

Den paroll som syntes på Köpenhamns gator under klimatkonferensen i december – Systemskifte, inte klimatskifte – är fortsatt aktuell.

Patrik Paulov
Proletären 15, 2010