Hoppa till huvudinnehåll
Av

Bakslag och framgångar i El Salvador

Trots att FMLN förlorade valet i huvudstaden San Salvador så gick partiet i stort fram i El Salvador. Här skriver valobservatören Lisa Minell från valet



Redan en timme efter det att rösträkningen satts igång vid valdagens slut den 18 januari utropade sig högerpartiets kandidat till vinnare i San Salvador. De officiella resultaten kom först fem dagar senare och bekräftade det alla redan trodde. Vänsterpartiet FMLN förlorade den så strategiskt viktiga huvudstaden till högerpartiet ARENA efter tolv års styre.

Norman Quijano, ARENA:s kandidat lyckades med hjälp av en turnerande cirkus, gåvor såsom plåt till hustak och fotbollar till barnen i de fattigaste områdena av San Salvador uppenbarligen övertyga tillräckligt många väljare.

Detta dock i kombination med det utbredda fusket som rapporterats. I San Salvador beräknas bland annat hundratals personer från andra kommuner ha röstat. Exakt hur många det rör sig om vet förmodligen bara ARENA.

*
Trots förlusten av huvudstaden avancerade FMLN nationellt sett och är nu den största politiska kraften i landet. Partiet vann fler kommuner än i tidigare val, varav åtskilliga viktiga städer, fler platser i den lagstiftande församlingen och totalt flest röster, något som beskrivs som historiskt. Dock saknar de egen majoritet i den lagstiftande församlingen vilket innebär att de måste förhandla med något av högerpartierna för att driva igenom beslut, något som givetvis kommer att försvåra arbetet.

Det riktiga eldprovet äger rum i mars då det är presidentval och där FMLN:s kandidat Mauricio Funes har riktigt goda chanser att vinna.

Valen har föregåtts av extremt smutsiga kampanjer, främst emot FMLN, och flera anmälningar gjordes om risk för valfusk.

Redan innan valet uttalade sig president Saca och menade att valfusk i landet är en ren omöjlighet. Även chefen för valmyndigheten instämde bestämt i detta och avfärdade misstankarna som absurda. Efter dessa uttalanden är det kanske inte heller så överraskande att dessa herrar, båda tillhörande ARENA, hyllar valen som demokratiska och transparenta.

Vart då? kan man fråga sig. Rapporter om valfusk har kommit från i princip hela landet. Främst gäller det personer utifrån, från grannländerna eller andra kommuner, som ertappats med avsikt att rösta där de inte hör hemma.

I regionen Chalatenango upptäcktes till exempel tre guatemalaner arbetandes som valfunktionärer, i staden Victoria irrade tre vilsna honduraner runt och i San Salvador transporterades folk från närliggande kommuner till en myndighetslokal ”för att hjälpa ARENA”, som en av de ertappade uttryckte det. Samtliga hade falska salvadoranska ID-handlingar, tillhandahållna av regeringspartiet.

I fallet med honduranerna i Victoria erkände de att de fått 100 dollar var i betalning, vilket motsvarar en månadslön för många på landsbygden. I samhället San Isidro gick det så långt att medborgarna stoppade hela valprocessen just på grund av den stora närvaron av utomstående och faktumet att de alla stod med i röstlängden. Samtliga oppositionspartier anmälde ARENA för valfusk.

*
Valen i San Isidro gjordes om en vecka senare men problemet med röstlängden kvarstod då inga ändringar tilläts.
I vallokalen i det lilla samhället gick röstningen trots detta relativt lugnt till även om utomstående sägs ha röstat även denna gång. Lokalen vaktades också av hundratals poliser, både vanliga och från insatsstyrkan, något som kritiserades av närvarande internationella observatörer som menade att antalet var grovt överdrivet.

Runt om i samhället pågick det dock en hel del oegentligheter. Bland annat förekom köpande av röster för ARENA och under hela veckan rapporterades hot från kriminella gäng för att få folk att rösta på högerpartiet. Majoriteten av ungdomarna i partiets färger som drog runt i samhället på valdagen var enligt boende i byn från en grannstad och tillhörande det kriminella gänget ”Mara 18”. På flera håll hördes och sjöngs ARENA:s partisång med versen ”El Salvador será la tumba, donde los rojos terminaran” (El Salvador ska vara kistan där de röda får sitt slut) som sedan följs av Patria si! Comunismo no! (Fosterlandet Ja! Kommunismen Nej!).

Med tanke på landets historia, präglad av massakrer och starkt förtryck av bönder och vänsteranhängare kan sången definitivt uppfattas som hotfull av FMLN- anhängare.

*
Inför presidentvalet leder enligt opinionsundersökningarna fortfarande Mauricio Funes över ARENA:s kandidat Rodrigo Avila. Men som lokal- och parlamentsvalen visat kan allt hända och ARENA kommer göra allt de förmår för att inte släppa makten.

Det enda som är säkert är att om FMLN förlorar kommer besvikelsen vara enorm hos en stor del av befolkningen. Förväntningarna är stora och hoppet om att FMLN ska segra och att fredsavtalen från 1992 till slut ska uppfyllas lever starkt i landet, kanske särskilt hos alla som med livet som insats kämpade för en förändring under inbördeskriget på åttiotalet.

LISA MINELL
Valobservatör, El Salvador