Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Blockad kostar Kuba miljarder

Kubas rapport till FN om blockadens verkningar 2010 visar tydligt hur USA:s ekonomiska krigföring slår.


Själva omröstningen, som i år äger rum 26 oktober,  brukar vara en ojämn historia, där USA, Israel och något av USA:s små lydstater röstar för blockaden, medan världssamfundet fördömer USA:s agerande.

Redan innan frågan har tagits upp i generalförsamlingen har starka röster höjts mot blockaden mot Kuba.

Brasilien, som talesman för Latinamerika, har krävt att blockaden upphävs och Malawi, som talesman för Afrikas staters organisation, har detsamma.

Sydafrikas utrikesminister har också krävt ett slut på blockaden.

Amnesty International släppte inför att frågan skulle upp i amerikanska senaten förra året en rapport om hur blockaden bryter mot mänskliga rättigheter.

– USA:s embargo är omoraliskt och bör hävas. Det hindrar miljoner kubaner från att få nödvändiga mediciner och behandling med medicinsk utrustning som är avgörande för deras hälsa, sa Irene Khan, Amnesty Internationals generalsekreterare då.
I månadsskiftet höll Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrrilla en presskonferens i Havanna där han slog fast att ”blockaden är en folkmordshandling.”

Det fanns en viss förhoppning att Barack Obama skulle lätta på blockaden genom de samtal som ägde rum mellan Kuba och USA.

Bruno Rodrígues sa dock att de förhoppningarna inte infriats. Tvärtom har bestraffningen genom böter och sanktioner gentemot tredje land skärpts.

Utrikesministern sa också att Obama själv kan göra mycket för att lätta på blockaden, utan att få godkännande av den amerikanska kongressen. 

Rapporten som läggs fram inför FN:s generalförsamling visar att USA:s blockad nu påverkar i stort sett hela det kubanska samhället.
Det handlar om tillgången till mediciner och medicinsk utrustning, svårigheter att exportera rom och socker, brist på papper för att trycka skolböcker, importen av sportutrustning och mycket mer.

Här nedan finns en rad exempel ur rapporten på hur Kuba drabbas på område efter område, och detta är ändå bara några exempel. I rapporten visas tydligt hur svårt ett litet land drabbas när det skärs av från sin naturliga marknad som USA utgör.

Detta är den stora förlusten, då Kuba tvingas söka marknader som ligger längre bort och transporter och transaktioner blir mycket dyrare.
I många fall för dyrt, och Kuba kan inte importera de nödvändiga varorna.

Mer än 751 miljarder dollar har USA:s 50-åriga ekonomiska, handelsmässiga och finansiella blockad kostat Kuba.

Utan tvekan skulle blockaden upphävande betyda avgörande förändringar för det socialistiska Kuba.

Pär Johansson
Proletären nr 42, 2010IT-teknologi
• Kuba kan inte ansluta till den fiberkabel som går från USA, utan tvingas använda satellit där den höga kostnaden gör att tillgången är begränsad.
• De flesta datortillverkare är US-amerikanska, som Intel, Hewlett-Packard, IBM och Macintosh, och Kuba tvingas betala 30 procent mer än normalt pris.

Kultur
• Kuba har en stor filmproduktion som inte kan exporteras till den US-amerikanska marknaden.
• Utbildning inom en rad konstformer lider av blockaden då det är dyrt att importera olje- och akryll-
färger, penslar och musikinstrument.

Turism
• Kuba går miste om stora inkomster genom att de tio störta hotellkedjorna i världen, som är US-amerikanska, inte kan investera i Kuba.
• Inga kryssningsfartyg, som är vanliga i Karibien, kan lägga till i en kubanska hamn.
• Medborgare i USA är förbjudna att resa till Kuba för turism.
• Sammanlagt beräknas turistsektorn förlorat 108,9 miljoner dollar under 2009 till följd av blockaden.

Utbildning
• USA:s blockad påverkar importen av tryckpapper negativt, vilket leder till brist på skolböcker i hela utbildningssystemet.
• Den begränsade tillgången till Internet som blockaden orsakar gör forskning och annat akademiskt arbete svårt.
• På flera sätt påverkas också mer avancerad forskning. Till exempel kan Kuba inte köpa utrustning för DNA-sekvensering från USA.

Utrikeshandel
• Under senaste året har den kubanska utrikeshandeln förlorat 155,5 miljoner dollar till följd av blockaden.
• Orsakerna är flera, en är att den nära och stora USA-marknaden är helt stängd för Kuba som tvingas söka marknader längre bort där kostnader helt logiskt ökar.
• Det är framförallt exporten av socker, och det välkända rommärket Havana Club som skulle kunna inbringa större vinster.

Livsmedel
• Kuba kan importera en del livsmedel från USA, men blockaden gör det svårt och dyrt. Om blockaden skulle hävas skulle handeln av livsmedel från USA öka med mellan 49 procent och 64 procent enligt beräkningar.
• USA:s blockad påverkar risproduktionen genom att den försvårar importen av gödsel och bekämpningsmedel. Kuba tvingades importera ris för 7,5 miljoner dollar förra året som det skulle ha gått att producera i landet.

Banköverföringar
• Blockaden gör det generellt svårt för Kubas banker att agera – både att ta emot och föra över pengar.
• Kuba har högre kostnader vid import och export eftersom man tvingas göra affärer i andra valutor än dollar.
• Det finns svårigheter att ta emot banköverföringar från utlandet, till exempel ekonomiskt stöd från kubaner som bor utomlands till sina familjer.

Sjukvård
• Sjukvården lider av att Kuba tvingas köpa mediciner, reservdelar till medicinsk apparatur och instrument till högre priser än vad det varit om det gått att importera från USA. De ekonomiska återverkningen uppgick till 15,2 miljoner dollar förra året.
• I många fall går det helt enkelt inte att få vissa mediciner och medicinsk utrustning till Kuba, eftersom det är tillverkat i USA.

• Läs mer på webbsidan www.cubavsbloqueo.cu där hela rapporten om USA:s blockad finns.