Hoppa till huvudinnehåll
Av

Hopp om förändring i El Salvador

Stämningen i El Salvador känns spänd inför presidentvalet som äger rum på söndag. För varje dag som går blir kampanjerna som pumpas ut i radio och tv både mer omfattande och smutsigare.



Högerpartiet ARENA har hittills lagt mer än tio miljoner dollar på sin kampanj medan vänsterpartiet FMLN har investerat drygt tre miljoner.

ARENA för en ”skräckkampanj” som går ut på att smutskasta FMLN så mycket som möjligt samt hota med en mängd olika lögner. Bland annat anklagas FMLN för att vara våldsamma med bilder från inbördeskriget på 80-talet och hot såsom att kyrkan kommer att förbjudas och att Venezuelas president Hugo Chávez helt kommer att styra El Salvador (det senare förekom även i kampanjerna mot Evo Morales i Bolivia och mot Lula i Brasilien).

Tydliga kampanjer
På San Salvadors gator märks kampanjerna tydligt. Praktiskt taget hela staden är tapetserad och målad i partiernas färger och många av bilarna har flaggor fladdrande ut genom fönstren.

Vid en av stadens stora rondeller ”la Chulona” ser jag FMLN- anhängare nästan varje dag med röda flaggor och delar ut flygblad till alla förbipasserande medan ARENA åker omkring i en bil med dansande lättklädda tjejer för att locka väjare, även de åtföljda av anhängare som delar ut flygblad och gratis t-shirts.

Allt sker dock inte med viftande flaggor och glada miner. Det extremt smutsiga kampanjandet i kombination med den starka polariseringen i samhället har bidragit till att det valrelaterade våldet har ökat betydligt under de senaste veckorna, med kraftiga konfrontationer mellan partiernas anhängare och attentat mot partirepresentanter.

Två kandidater
För första gången sedan fredsavtalen kommer presidentvalet garanterat att avgöras i första omgången. De två högerpartierna PDC och PCN drog sig inom loppet av två dagar båda ur valet efter uppenbara uppgörelser med ARENA. Rodrigo Avila, ARENA:s kandidat är tillsammans med FMLN:s kandidat Mauricio Funes nu de enda som ställer upp i valet, något som ARENA uppenbarligen hoppas gynnas av.

Går alla PDC:s och PCN:s väljare över till ARENA så ger det ett klart övertag men trots att partiernas styrelser gett Avila sitt stöd har flera borgmästare och andra av partiernas anhängare gett sitt stöd till Funes och FMLN. Något som upprört många FMLN-sympatisörer är att utbrytarpartiet FDR:s ledning, som tidigare tillhörde FMLN, öppet gett sitt stöd till Rodrigo Avila. Många ser detta som både skamlöst och falskt.

Oklar ledning
Det är väldigt tydligt att de olika opinionsundersökningarna som presenterats under den senaste veckan inte är överens. De kommer alla från olika källor och den liberala tidningen El Mundo gav Avila en ledning med tre procent medan jesuituniversitet la UCA gav Funes hela 18 procents ledning.
Andra ger en svag ledning till Funes men försprånget är så litet att det i praktiken inte går att avgöra vem som egentligen ligger före.

Osäkerheten om valets utgång är stor och ingen vågar ta ut segern i förskott, förutom kandidaterna som verkar väldigt säkra på sin vinst. En man i röd FMLN- tröja och Funes tyckt på bröstet och som delar ut flygblad vid ”la Chulona” säger till mig att ”det här valet är så viktigt att jag blir nervös bara av att tänka på det. Det är nästan så man inte vågar hoppas på vinst men samtidigt går det inte att låta bli, vi har väntat på det här så länge nu”.

Nervositeten märks tydligt bland befolkningen, både inför själva valresultatet men också inför vad som kan komma att ske efteråt oavsett vem som vinner.

Många menar att ARENA aldrig kommer acceptera en förlust och kommer att göra allt i sin makt för att sabotera för en FMLN-regering, men även vid en vinst för högerpartiet finns det röster som menar att FMLN och folket nu har fått nog och att också de kan komma att försöka göra landet ostyrbart.

Popularitet
Hur det går i valet återstår att se den 15 mars. FMLN har den största chansen att vinna sedan fredsavtalen 1992 och Mauricio Funes popularitet går inte att ta miste på. Dock har ARENA många års erfarenhet av att med olika medel hålla sig kvar vid makten och hela statsapparaten samt valmyndigheten styrs helt och hållet av partiet.

Förtroendet för valmyndigheten är extremt lågt bland medborgarna. Risken för valfusk är stor och hot och mutor för att få fler röster har redan pågått under en lång tid.

FMLN:s kamp står inte bara emot Rodrigo Avila och ARENA som parti utan även mot den utbredda korruptionen och överklassens privilegier, de partistyrda statliga institutionerna och stora delar av den privata sektorn och storföretagen, vilket inte gör det lätt.
Trots detta är hoppet om en vinst för FMLN mycket levande bland befolkningen och den efterlängtade förändringen finns inom räckhåll.

LISA MINELL
Proletären nr 11, 2009