Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ökat krigshot i Sydamerika

Vänstern i Latinamerika ser USA:s sju nya militärbaser i Colombia som ett allvarligt hot. USA framhåller att baserna ska kunna användas för fullskaliga operationer i en region som hotas av ”anti USA-regeringar”.



Under president George W Bushs två mandatperioder vann vänstern regeringsmakten i land efter land i Latinamerika. Barack Obama satsar nu på att återta kontrollen. Om nödvändigt med våldsamma medel.

Kuppen i Honduras är ett exempel på det, liksom det avtal som USA och Colombia undertecknade 30 oktober.

Avtalet fördöms kraftigt av vänsterledare i Latinamerika. Venezuelas president Hugo Chávez konstaterar att ”Colombia är inte längre ett suveränt land…det är en slags koloni”.

Avtalet ger under tio års tid USA full tillgång till två flygbaser, två marinbaser samt tre armébaser. USA:s militära och civila personal samt kontraktsanställda ges fullständig åtalsimmunitet för brott på colombiansk mark. Dessutom ges supermakten rätt att för militära ändamål använda andra anläggningar i landet, som civila flygplatser.

Colombias president Álvaro Uribe och Obamaadministrationen tillbakavisar bestämt att baserna skulle utgöra något hot mot andra länder i regionen. Det är ett säkerhetssamarbete för bekämpning av narkotika och terrorism på colombianskt territorium.

Officiella USA-dokument ger en annan bild. Det rapporterar den US-amerikanska advokaten och författaren Eva Golinger, känd för att bland annat ha visat på USA:s inblandning i kuppförsöket mot Chávez 2002 och destabiliseringen av Venezuela.

”Stabilitet hotas”
Eva Golinger citerar ett dokument från USA:s flygvapen från maj 2009 som särskilt pekar ut vikten av Palanquero, en av de två flygbaserna. USA:s etablering på flygbasen ”erbjuder en unik möjlighet till fullskaliga operationer i en kritisk underregion i vår hemisfär där säkerhet och stabilitet är under ständigt hot från narkotikafinansierade terroristuppror, anti USA-regeringar, inhemsk fattigdom och återkommande naturkatastrofer”.

I dokumentet konstateras att Palanquero ger USA:s krigsmakt räckvidd över hela Sydamerika samt att den ökar möjligheten att  bedriva spionage och underrättelseverksamhet.

Det är inte konstigt att Venezuela, Bolivia, Nicaragua och övriga medlemsländer i den radikala alliansen ALBA reagerar starkt på USA:s militära upptrappning. ALBA-ländernas regeringar står tveklöst på Vita husets lista över dem som är ”anti USA”. Och ingen kan på allvar tro att USA satsar 46 miljoner dollar på att bygga om en flygbas i Colombia för att bekämpa fattigdom och naturkatastrofer.

Venezuela utsatt
Venezuela känner sig särskilt hotat. Gränsen mot Colombia är 220 mil lång, och de venezuelanska delstaterna vid gränsen har drabbats hårt av våld från colombianska paramilitärer och kriminella.

De senaste veckorna har läget förvärrats. Venezuelanska myndigheter grep i slutet av oktober tre colombianska underrättelseagenter, vilket ledde till avslöjanden om destabiliserande verksamhet även i Ecuador och Kuba.

Samtidigt hittades tio mördade colombianer i den venezuelanska gränsdelstaten Tachira. Undersökningen visar att de tillhörde de colombianska paramilitärer, som under lång tid i massomfattning trängt över gränsen. Senare greps en grupp paramilitärer som terroriserade staden San Antonio i samma delstat.

Att USA inom kort kommer att inleda ett fullskaligt krig mot Venezuela eller annat sydamerikanskt land är inte troligt. Obamaadministrationen har svårt nog att få ihop tillräckligt med trupper till Afghanistan och Irak. Ytterligare ett utdraget och kostsamt krig är inte i USA-imperialismens intresse.

Då är det billigare att stödja högeroppositionen och lokala våldsverkare, för att försvaga och i bästa fall störta vänstern från makten.

Varning till Obama
Men USA:s uppladdning i Colombia måste ändå tas på största allvar. Den visar att supermakten ytterst litar till militära medel för att säkra sina intressen i Sydamerika.

”Det bästa sättet att undvika krig är att förbereda sig på det”, förklarade Hugo Chávez i venezuelansk tv i söndags. 15.000 soldater har beordrats till gränsen för att bekämpa det ökade våldet och minska risken för krig.

”Gör inte misstaget, Mr Obama, att beordra en öppen aggression mot Venezuela genom att använda Colombia”, varnade Chávez. ”Gör inte det misstaget, för vi är villiga att göra allt vad som krävs. Venezuela kommer aldrig att bli en koloni igen.”

PATRIK PAULOV
Proletären nr 46, 2009