Hoppa till huvudinnehåll
Av

Brittiska LO uppmanar till Israel-bojkott

Brittiska landsorganisationen TUC har tagit ställning för bojkott av varor från israeliska bosättningar på ockuperad mark samt att handelsavtalet mellan Israel och EU ska rivas upp.



Uttalandet om Mellanöstern antogs på den fackliga landsorganisationens kongress 17 september. TUC består av sextio fackförbund som representerar sammanlagt 6,5 miljoner arbetare. I flera av förbunden har solidariteten med palestinierna vuxit sig stark, inte minst efter Israels blodiga anfall mot Gaza i januari.

Den ursprungliga motionen i frågan lades fram av brandmännens förbund. I denna förespråkades bojkott av alla israeliska produkter. I ett motförslag från TUC-ledningen, vilket var det som röstade igenom av kongressen, mildrades dock vissa skrivningar.

Konsumentbojkott
Som ett resultat av Israels Gaza-offensiv kräver TUC att den brittiska regeringen ska:

• fördöma Israels militära aggression och fortsatta blockad mot Gaza;
• avsluta vapenförsäljningen som förra året uppgick till 18,8 miljoner pund;
• få till stånd ett EU-avtal om att införa ett förbud mot import av varor producerade på de illegala bosättningarna;
• stödja åtgärder för att riva upp handelsavtalet mellan EU och Israel, som ger israelerna stora fördelar.

Som ett medel för att öka pressen på Israel att avsluta ockupationen av de palestinska områdena lyfter uttalandet också fram vikten av en konsumentbojkott av produkter från de israeliska bosättningarna.

Trots att beslutet inte är så skarpt som många palestinier och Palestinavänner skulle önska, är TUC:s beslut viktigt. Inte minst då organisationen tar ställning för bojkott, om än begränsad.

”Beslutet en milstolpe”
Brittiska Palestine Solidarity Campaign kallar i ett pressmeddelande kongressbeslutet för en milstolpe. ”Vi kommer att arbeta tillsammans med TUC för att utveckla en masskampanj för bojkott av israeliska varor, särskilt jordbruksprodukter som har producerats på illegala israeliska bosättningar på palestinska Västbanken”, säger Huge Lanning, organisationens ordförande.

Marxistiska Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) välkomnar också TUC:s ställningstagande. I ett uttalande poängterar PFLP den betydelse som arbetarnas klassolidaritet har för kampen mot den sionistiska staten och för den palestinska arbetarklassen.

Reaktionerna från den israeliska sidan är den motsatta. Ett slag i ansiktet på dem som söker fred, kommenterar Israels ambassad i Storbritannien.

Brittiska medier rapporterar att också Labour, med nära band till fackföreningsrörelsen, är bekymrat. Under TUC:s kongress framfördes skarp kritik mot Labourregeringen för dess vägran att fördöma Israels attack mot Gaza.

TUC är inte den enda landsorganisationen som anslutit sig till den pågående internationella bojkottkampanjen. Sydafrikanska Cosatu och irländska ICTU har tidigare gjort samma sak.

PATRIK PAULOV
Proletären nr 39
, 2009