Hoppa till huvudinnehåll
Av

Framgångsrikt skolprojekt i Gaza

Barn med inlärningssvårigheter ges extrastöd. Mödrar får hälsoundervisning. Lärare vidareutbildas. Hanans skolprojekt i centrala Gaza har gett ett postivit resultat, rapporterar Nawraz Abu Lidbeh. Men förhållandena för palestinierna i Gaza i allmänhet är värre än någonsin. ”Det kan inte fortsätta så här”, säger Nawraz Abu Lidbeh i ett rop på hjälp.




– Gaza är som en boll som Israel fångat och leker med. Bollen kastas
omkring eller pressas ihop. Israelerna gör precis som de vill med oss
palestinier.

Nawraz Abu Lidbeh är vice föreståndare för Hananföreningen för kulturell och social utveckling. Organisationen grundades våren 2006 efter att Hamas vunnit parlamentsvalet och Israel och västvärlden inlett den förödande blockaden mot de palestinska områdena. Hanans målsättning är att lindra nöden för de fattigaste och mest utsatta palestinierna i flyktinglägret Nuseirat och omkringliggande läger i centrala Gaza.

Tack till kommunisterna
– Vi är tacksamma för all hjälp vi fått från Sverige och Kommunistiska Partiet, säger hon när Proletären når henne på telefon.

För ett år sedan framförde Hanan en förfrågan till Kommunistiska Partiet om att stödja ett projekt för specialundervisning och hälsostöd till elever med inlärningssvårigheter. Från augusti 2007 till januari 2008 samlades över en halv miljon kronor in genom Proletären, på arbetsplatser och på gator och torg. I början av hösten inleddes förberedelserna, och i november startade undervisning i Hanans center i Nuseirat.

• Kan du berätta om skolprojektets verksamhet?
– Det omfattar 300 barn som får skolundervisning och hälsovård, svarar Nawraz Abu Lidbeh. Vi kan se positiva resultat månad för månad. Till exempel märker vi tydligt hur barnens pyskosociala hälsa förbättrats.

Hon påpekar att barnen i Gaza är särskilt utsatta. Den ekonomiska krisen tvingar många att sluta skolan för att istället jobba. Dess-utom är den israeliska krigsmaktens våld ständigt närvarande.

– Vi har tagit med eleverna i skolprojektet på utflykter och kulturella aktiviteter, för att de ska få uppleva något annat än den svåra vardagen. Det är jätteviktigt för dessa barn.

Skolprojektet omfattar också 200 mammor och familjemedlemmar, som av läkare får undervisning om hur de ska sköta barnens hälsa och hygien.

I slutet av maj är det terminsavslutning i Gaza. Hananföreningen hoppas kunna fortsätta driva projektet. Under sommaren behövs sysselsättning för de skollediga barnen, som inte har något annat att göra än att hänga på de trånga gatorna i de tätbefolkade lägren. När höstterminen startar finns många elever med inlärningssvårigheter som behöver de insatser som Hanans skolprojekt erbjuder.

– Vårt arbete ger resultat. Mammor kommer till oss och säger att de uppskattar projektet och vill att det ska få fortsätta. Vi vill inte förlora det vi uppnått. Dessutom köpte vi i höstas det mesta vi behöver, som material och teknisk utrustning. Vi ska försöka hitta nya finansiärer så att vi kan arbeta vidare.

Då Kommunistiska Partiets insamling gav ett bättre resultat än väntat, finns fortfarande pengar att föra över till Hanan. Dessa kommer att täcka kostnaderna för driften i ytterligare några månader.

Hjälp utifrån ett måste
Nawraz Abu Lidbeh berättar att det i Gaza råder akut brist på allt. För ett par månader sedan, när priserna steg kraftigt, gjorde Hanan en insats och levererade matpaket värda 50 dollar till 100 särskilt utsatta familjer.

– Förr hjälpte folk varandra, idag har alla det lika dåligt och alla kämpar för att säkra de egna basbehoven. 80 procent av invånarna lever i fattigdom. När gränserna mot Egypten tillfälligt öppnades i januari fylldes förråden på. Men snart är de slut.

Nawraz Abu Lidbeh poängterar hur hårt de stängda gränserna och de strypta leveranserna slår.

– Nästan allt i Gaza importeras, som mat, bränsle och medicier. Även de fabriker som finns här behöver råvaror och reservdelar utifrån. Det är ofta elavbrott. Nu har vi inte haft el på 30 timmar.

Samtidigt som ambulanssirener ljuder i bakgrunden berättar hon att också ambulanser står stilla på grund av bensinbristen. När sjukhusen får ett samtal om att någon sårats allvarligt eller blivit svårt sjuk kan de ofta bara be dem att själva försöka ordna transport.

Stryper matleveranser
Något som ytterligare förvärrar nöden i Gaza är den interna palestinska splittringen, med Fatah och president Abbas som styr Västbanken och Hamas som styr Gaza. Nawraz Abu Lidbeh berättar att läkare och andra statsanställda i Gaza inte kommer till sina jobb, för då skulle Abbas strypa deras löner. Hamas har å sin sida inga resurser att betala de som går till sina jobb. Sjukhusen i Gaza har inte ens råd att köpa mat  till patienterna.

Ett verkligt dråpslag kom torsdag förra veckan. Då förklarade UNRWA, FN:s organ för de palestinska flyktingarna, att de måste avbryta matleveranser, sophämtning, hälsoservice och övrigt hjälparbete i Gaza.  Orsaken är att Israel inte ens släpper igenom bränsle till FN:s fordon.

– 800.000 av 1,5 miljon palestinier i Gaza är beroende av mathjälpen från UNRWA. Dessa familjer hotas nu av svält, säger Nawraz Abu Libdeh.

• Hur ser du på att USA och västvärlden, inklusive Sverige, deltar i blockaden mot Gaza?
– Inga palestinier i Gaza gillar USA:s ledare, eftersom de alltid stöder Israels regering och rättfärdigar allt de gör. Det sprids en felaktig bild av vad som händer här. Visst skjuts enstaka raketer mot Israel, men israelerna behöver inte raketer som ursäkt för att gå in i Gaza.

Lever i al-Nakba
Nawraz Abu Lidbeh berättar om vad som hände i Gaza 16 april. Då började israeliska tanks beskjuta flyktinglägret Buraije. Ett fåtal beväpnade män från Hamas kom dit för att försöka hindra stridsvagnarna från att åka in i lägret. Det hela slutade med att tjugo palestinier dödats, fem av dem var barn.

– De israeliska soldaterna bryr sig inte om det är barn eller kvinnor, de bara skjuter, säger hon.

Den 15 maj är det 60 år sedan staten Israel utropades. För palestinierna symboliserar datumet al-Nakba, katastrofen, då 800.000 palestinier fördrevs från sina hem. Men för Nawraz Abu Lidbeh är det inte främst händelserna 1948 som gör al-Nakba levande.

– För oss palestinier i Gaza är al-Nakba, katastrofen, inte något som hände för 60 år sedan. al-Nakba pågår här och nu. Det kan inte fortsätta så här.

PATRIK PAULOV
Proletären 18, 2008



Hanans skolprojekt i Gaza
Hananföreningen för kulturell och social utveckling är en progressiv sekulär organisation, som samarbetar med FN-organ som Unicef och UNRWA.

Hanans skolprojekt i Gaza, som så här långt finansierats genom Kommunistiska Partiets insamling augusti 2007 till januari 2008, riktar sig till barn i åldrarna 6-14 år med inlärningssvårigheter samt barn som på grund av fysiska handikapp eller frånvaro har svårt att hänga med i ordinarie skolor. Projektets upptagningsområde är flyktinglägren Nuseirat, Buraije, Mahgazi och Deir El Balah i centrala Gaza.

Enligt den ursprunliga planen skulle 150 barn omfattas. Idag deltar 300 barn i skolprojektet.
Tack vare Hanans projekt har trycket på ordinarie, överfulla skolorna i området lättat. Dessutom rapporterar Nawraz Abu Libdeh att Hanan gett 70 lärare i dessa skolor vidareutbildning.

Under Kommunistiska Partiets insamlingskampanjen hösten 2007 gjorde Proletären en tolvsidig Palestinabilaga, som bla innehåller fakta om Hanan och skolprojektet, reportage från Västbanken, krönikor av Staffan Beckman och Henry Ascher samt en grundläggande genomgång av Israels bildande 1948 och fördrivningen av 800.000 palestinier.

Beställ Palestinabilagan från Proletärkultur:
Tel: 031-120810
E-post: proletar.kultur@kommunistiskapartiet.org
Pris: 10 kronor (plus porto)
Delar av bilagan finns på www.proletaren.se