Hoppa till huvudinnehåll
Av

ISM-aktivist greps av israelisk militär

20 juli i år greps ISM-aktivisten Marcus Regnander när han skulle passera en israelisk checkpoint i Västbanken. De kommande tre dygnen tvingades han tillbringa i en cell. Han fick två mål mat under hela arresteringstiden, och på nätterna hölls han vaken. ”Ändå är detta en solskenshistoria om man jämför med vad palestinierna utsätts för”, konstaterar Marcus Regnander.



Nu har det gått en månad sedan Marcus Regnander kom hem från Palestina. Vi träffar honom ett par dagar innan Israel meddelar att de ska återuppta det illegala byggandet av bosättningar på Västbanken.

Israel har aldrig varit en stat där mänskliga rättigheter står högt i kurs. Det fick Marcus Regnander själv erfara när han plötsligt greps, anklagad för att ha misshandlat en israelisk soldat.

– Jag hade nog ändå nån slags tilltro till det israeliska rättsväsendet. Jag trodde inte det kunde vara så här illa, säger Marcus Regnander.

Det var på Midsommarafton som Marcus Regnander flög till Jerusalem för att tillbringa två månader i Palestina med International Solidarity Movement, ISM (se fakta). Efter två dagars utbildning, bland annat i icke-våld, åkte han till Hebron.

– Det var relativt lugnt då, för att vara Hebron. I vanliga fall är det väldigt mycket våldsamheter där eftersom det är israeliska bosättningar mitt i stan. 1200-1300 soldater är i Hebron för att ”försvara” bosättarna. Hela stadsdelar är avstängda och det är många checkpoints, berättar Marcus Regnander.

Hebron är den största staden på Västbanken, och förr blomstrade handeln här. Men sedan Israel spärrade av den huvudsakliga marknadsgatan har ekonomin gått i stå.

Marcus Regnander tillbringade tre veckor i Hebron innan Israel slog till mot honom. När han skulle passera en checkpoint en tisdagskväll i slutet av juli blev han utan förklaring kvarhållen. En stund senare anhölls Marcus Regnander, misstänkt för misshandel av en soldat. Misshandeln skulle ha ägt rum nio dagar tidigare vid en demonstration.

– Jag skrattade först, för det var så absurt. Demonstrationerna är extremt övervakade, och hade jag gett mig på en soldat så hade jag gripits direkt, berättar han.

Men arresteringen var inget skämt. Marcus Regnander sattes i en polisbil tillsammans med två av de närvarande soldaterna. Marcus Regnander kände till en av soldaterna sedan tidigare, eftersom soldaten är känd för att vara ”ett riktigt praktarsle”.

Det visade sig senare att de två soldaterna kom att spela en nyckelroll i rättsprocessen mot Marcus Regnander. Den ena framträdde som huvudvittne, och den andre påstod sig vara den som blivit misshandlad.

Marcus Regnander berättar att palestinier som grips vid demonstrationer och protester kan hållas i sex månader utan rättegång.
Därefter kan en domstol besluta att de ska kvarhållas ytterligare, och många palestinier sitter häktade i åratal utan rättegång.

Men internationella aktivister måste tas till domstol inom tjugofyra timmar.

– De höll mig vaken med förhör den natten. Nästa dag transporterades jag fängslad till händer och fötter i en bur i en armébuss till rätten. Jag var omgiven av fyra vakter med maskingevär.

Situationen var mycket olustig.

– Det är en konstig sak att bli frihetsberövad på det sättet, berättar Marcus Regnander.

Han trodde att han skulle släppas fri efter domstolsförhandlingen. Så blev det inte. Rätten beslutade att han skulle hållas i ytterligare 48 timmar.

– Då kändes det jobbigt på riktigt.

Sedan följde två dygn i fångenskap, med sammanlagt två mål mat och knappt någon sömn. Men det var ändå inte det värsta.
– Jag hörde skrik… Jag vill inte veta vad som hände. Jag såg palestinier stå med ögonbindlar uppställda mot vägen när jag gick förbi. Det var väldigt obehagligt.

Själv blev Marcus Regnander förhörd flera gånger, och han togs till polisstationen i Hebron där en konfrontation väntade med soldaten han påstås ha misshandlat. Soldaten var iklädd sina militära kläder och bar vapen. Själv var Marcus Regnander fortfarande fängslad till händer och fötter.

Efter sammanlagt tre dygn i fångenskap var det återigen dags för domstolsförhandlingar. Vad som egentligen sägs i rätten vet Marcus Regnander inte. Det är nämligen ingen som översätter åt honom. Det är först när advokaten vänder sig mot honom och berättar att han nu ska släppas fri, men med vissa restriktioner, som Marcus Regnander inser att det är hans fall som har behandlats.

Fyra veckor senare lyckas Marcus Regnander med hjälp av en annan advokat överklaga domen, eftersom processen inte har gått rätt till.

– Det här är en bisarr historia om rättsrötan i Israel, men det är en solskenshistoria jämfört med hur palestinier behandlas, säger Marcus Regnander.

Tiden i israelisk fångenskap har gett Marcus Regnander en inblick i det förtryck som palestinierna dagligen utsätts för, och under vistelsen i Jerusalem och Västbanken har han mött palestinier som vittnar om en vardag där ockupationen är ständigt närvarande.

Nu pratas det återigen om hopp i Mellanöstern, i samband med de fredsförhandlingar som USA leder. Men Marcus Regnander tror inte att Israel har några planer på att riva bosättningarna eller stoppa murbygget. De palestinier han har pratat med är inte heller särskilt optimistiska inför framtiden.

– Det finns en väldigt liten tilltro till att något bra ska komma ut av fredsprocessen. Abbas har väldigt lågt förtroende.

Marcus Regnander beskriver en situation där ockupationen normaliserats och blivit en del av palestiniernas dagliga liv. En lösning på konflikten kräver en verklig förändring.

– Fred är inte enbart avsaknaden av våld. Fred är avsaknaden av konflikt, och måste bygga på rättvisa och jämlikhet. Fred är därför omöjligt att uppnå med en apartheidmur, illegala bosättningar och statligt förtryck, säger han.

Lisa Engström
Proletären nr 40, 2010



Fakta|Hebron och Palestinasolidaritet

Hebron

• Hebron är den största staden på Västbanken. Här bor 170000 människor.
• Hebron är indelad i två områden, H1 och H2.
• H1, där 140000 palestinier bor, kontrolleras fortfarande av palestinska myndigheten.
• I H2 bor runt 30000 palestinier, varav knappt 80 procent lever under fattigdomsgränsen enligt Röda Korset. I H2 bor också runt 500 israeliska bosättare, som övervakas av mängder av militärer.

Detta är ISM
• International Solidarity Movement, som ISM-Sverige är en del av, är en internationell rörelse som med icke-våldsaktioner arbetar för att uppmärksamma palestiniernas kamp och för att

Israels ockupation ska upphöra.
• Läs mer på ISM Sveriges hemsida ism-sweden.org