Hoppa till huvudinnehåll
Av

Israels brott i Gaza synas

Flera svenska organisationer kräver nu ett omedelbart slut på Israels blockad och ockupation av palestinska områden. Samtidigt efterlyses en oberoende utredning av krigsbrott i Gaza.



Domen mot Israel var hård då organisationerna Amnesty International, Kvinna till kvinna, Rädda Barnen och Diakonia höll en hearing om kriget i Gaza i Stockholm onsdag 18 mars. Organisationernas representanter var nyligen hemkomna från olika resor i området.

Brian Dooley från Amnesty International kunde presentera en omfattande dokumentation för en rad krigsbrott begångna under Gazakriget. Israel har använt både vit fosfor och flechetter, bomber med småsplitter, trots att dessa enligt internationell rätt är förbjudna att bruka mot civila mål. Att angripa oskyldiga civila är i sig ett brott mot krigets lagar.

Amnesty ville inte ta ställning i själva konflikten, men kontrasten mellan bilderna på Hamas primitiva raketer och bilderna på den massiva förstörelse och det mänskliga lidande som orsakats av den israeliska krigsmaskinen talade sitt tydliga språk.

– Vi kräver en oberoende internationell undersökning av krigsbrott, sa Brian Dooley. De skyldiga måste ställas till ansvar.

Lena Ag, generalsekreterare i Kvinna till kvinna visade bilder från Gaza som skildrade hur de palestinska kvinnornas situation kraftigt försämrats av kriget. Hon hade träffat både palestinska och israeliska kvinnoorganisationer och var mycket klar med att lyfta fram den israeliska ockupationen som själva grundproblemet.

– Israels ockupation tvingar palestinierna till att enbart tänka på omedelbar överlevnad, sa hon. Den blockerar alla tankar på nationsbyggande och jämställdhetsfrågor. Det är dags att vi bekänner färg och kräver ett slut på blockaden och ockupationen.

Lena Ag krävde också att EU inte förnyar sitt handelsavtal med Israel.

Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin gav en lika skakande rapport om de palestinska barnens situation och krävde även hon att en oberoende internationell undersökning måste till.

Den kristna biståndsorganisationen Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg blev inte insläppt i Gaza eftersom de israeliska myndigheterna ansåg att han var en säkerhetsrisk. Istället hade han rest runt på Västbanken och i Jerusalem.

Dags att stå upp!
Han instämde i kraven från övriga deltagare och tyckte att det var hög tid att de svenska politikerna vågar stå upp och vara modiga.

– Vi har alla ett ansvar att internationell humanitär rätt efterlevs, sa han. Tar vi inte detta ansvar förlorar rätten all trovärdighet.

Hearingen avslutades med att en panel med deltagare från riksdagspartierna fick svara på frågor om sin syn på konflikten och vilken politik de tyckte att Sverige borde föra.  

Mot bakgrund av vad de olika organisationernas representanter berättat var detta en bedrövlig uppvisning i obeslutsamhet och politisk feghet. Utfrågningen visade med eftertryck att folkopinionen och det politiska etablissemanget ej går i takt i denna fråga.
 
JOHAN WIMAN
Proletären nr 13, 2009