Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ökade spänningar i Irak efter valet


Måndagen den 15 mars hade mindre än 50 procent av rösterna räknats i det irakiska ockupationsvalet, men rapporter säger att ingen av de stora koalitionerna kommer att få egen majoritet i parlamentet.

Istället har valet understrukit djupet av de etniska splittringarna i landet. Det är ett faktum som ockupationsmakten USA har frammanat och utnyttjat maximalt för att kunna kontrollera landet.

Tre oberoende irakiska organisationer som övervakade valet säger att polis och militär pressade folk att rösta på alliansen Rättsstaten ledd av den nuvarande premiärministern Nuri al-Malaki.

Hittills har Rättsstaten, som domineras av Malikis shiabaserade Dawaparti, fått 40 procent av rösterna och leder i sju av 18 provinser inkluderande Bagdad där parlamentets 70 av 325 platser väljs.

Misslyckades nå sunniter
Ifall nuvarande trend håller i sig så kommer Rättstaten att bli största enskilda fraktionen i parlamentet med runt 100 platser. Men alliansens målsättning, att vinna stöd i de sunnitiska folkgrupperna, har misslyckats. Det var i de sunnitiska grupperna som det huvudsakliga motståndet kom mot de amerikanska ockupationstrupperna.

Den koalition som heter Iraklistan och som leds av Iyad Allawi har vunnit främst vunnit röster i de sunniarabiska provinserna Anbar, Ninevah, Diyala och Salahaddin, vilket kommer att ge 80 platser i parlamentet.

Bland den shiitiska befolkningen fick Iraklistan få röster. Den utmålades av de shiitiska partierna som en front av tidigare baathister och som representanter för den gamla sunnitiska eliten. Hundratals kandidater från Iraklistan kom att strykas av den shiadominerade kontrollkommissionen.

Iraklistan å sin sida sade i sin valpropaganda att de shiitiska partierna var agenter åt den iranska regimen, något som ytterligare underblåste de sekteristiska motsättningarna mellan de sunni- och shiabaserade partierna.

Forna fiender förenas
Den huvudsakliga oppositionen mot Malaki och Rättsstaten i de shiitiska områdena är Irakiska alliansen, som domineras av de två största shiitiska religiösa partierna däribland Sadr-rörelsen, som är lojal gentemot prästen Muqtada al-Sadr.

Värt att observera är att Ahmed Chalabi, USA:s tidigare man och den som deltog i USA:s propagandakrigföring kring ”Iraks massförstörelsevapen” nu är med i samma koalition som Sadrrörelsen, en rörelse som förde väpnad kamp mot ockupationsmakten för fem-sex år sedan.

Rörelsen verkar ha fått få röster i Sadr City, den fattigare delen av Bagdad, samt i tre andra provinser.

Strid om oljan
De kurdiska stampartierna som vill inkorporera den oljerika Kirkukprovinsen i det kurdiska självstyret är chockerade över att Iraklistan leder i provinsen. En ledande kurdisk politiker, Khalid Shenawi, vill ogiltigförklara hela valresultatet.

Troligen kommer spänningarna att öka ifall en kommande koalition kör över det kurdiska blocket och avvisar en eventuell folkomröstning huruvida provinsen skall utgöra en del av det kurdiska stamområdet.

Valet har alltså skapat en situation där parlamentet kommer att domineras av sekteristiska fraktioner.

Det råder ingen tvekan om att Obama vill ha en regeringskoalition mellan Allawi och Malaki, framför en regering där de Iranvänliga partierna ingår. Under valkampanjen uttalade sig amerikanske ambassadören negativt om de Iranvänliga partierna.

USA kommer att spela på de gamla motsättningarna mellan Irak och Iran på 1980-talet. USA arbetar för att mobilisera sunnitiska krafter i Irak att ställa sig bakom ett militärt angrepp på Iran. Det sker trots allt som sunniterna utsatts för under USA:s ockupation.

USA:s militär och ambassad arbetar nu för att få till stånd en koalitionsregering som är i överensstämmelse med anfallsplanerna mot Iraks grannland. Då dumpar man sin tidigare favorit, den CIA-finansierade Ahmad Chalabi, för att istället väcka liv i den sunnitiska elitens aversion mot Iran och perser. Huruvida de varit tidigare motståndsmän eller baathister och Saddamanhängare är ointressant USA och militären. Vilket än en gång bekräftar den brittiska kolonialstrategen Lord Palmerston tes: ”Imperiet har inga eviga vänner, endast eviga intressen”.

ERIK ANDERSON
Proletären nr 11, 2010



USA ut ur Irak!
Proletärens tidigare artiklar om valet, USA:s krigsförbrytelser samt det irakiska folkets motstånd mot ockupationen finns samlade under länken USA ut ur Irak.