Hoppa till huvudinnehåll
Av

"USA:s ockupation av Irak drabbar kvinnorna värst"

Fattigdom, våld och sönderslagen utbildning. Den amerikanska ockupationen slår hårdast mot kvinnorna. Det hävdar irakiske Abdulmunim Almula på besök i Sverige.




På ett protestmöte på sjuårsdagen av invasionen av Irak talar Abdulmunim Almula.  Han är nära medarbetare till den kända kvinnorättsexperten Malak Hamdan och har själv arbetat flera år med brittiska Röda Korset. Platsen för mötet är Kungsholmens gymnasium i Stockholm och arrangör är bland andra Iraksolidaritet.

Abdulmunim Almula inleder med att konstatera att den USA-ledda invasionen var olaglig och i strid med FN-stadgan. Irak var redan försvagat av 13 års sanktioner innan kriget. Allt utgör tillsammans en kollektiv bestraffning av det irakiska folket.

– De som drabbats värst av kriget och sanktionerna är Iraks kvinnor, barn och äldre, fortsätter han. Detta trots att landet invaderades i deras namn. Kriget har allvarligt försämrat kvinnornas ekonomiska och sociala status.

Ledande i arabvärlden
På 70-talet hade Irak ett omfattande program för att bekämpa analfabetismen. På bara ett årtionde steg andelen läskunniga kvinnor från 29 till 95 procent. Kvinnorna klev ut i arbetslivet och på 80-talet utgjordes 40 procent av arbetskraften i offentlig sektor av kvinnor.

Lagar garanterade kvinnans rättigheter både i hemmet, äktenskapet och på jobbet. En rapport från FN-organet UNICEF från 1993 skriver att ”kvinnorna i arabvärlden åtnjuter knappast så mycket makt och stöd som de gör i Irak”. Invasionen ändrade på allt detta.

– När de irakiska säkerhetsstyrkorna och polisen löstes upp ökade våldet och brotten mot kvinnorna, hävdar Abdulmunim Almula. De kan inte längre lämna sina hem utan sällskap av släktingar. De är de första som drabbas av kriminella gäng, milis- och ockupationstrupper.

Det finns inga tillförlitliga uppgifter om läskunnigheten hos dagens irakiska kvinnor. Men enligt Världsbanken går 15 procent av alla barn inte i lågstadiet, 65 procent inte i mellanstadiet och hela 79 procent inte högstadiet.

– Det behöver inte sägas att en majoritet av dem som stannar hemma från skolan är flickor, påpekar Abdulmunim Almula. På samma sätt tvingas de vuxna kvinnorna lämna sina jobb eller studier på universitetet.

Krigets många dödsoffer slår både direkt och indirekt mot kvinnor och barn. Den kostnadsfria offentliga sjukvården har till stora delar privatiserats eller upphört att fungera. Sjukhusen saknar mediciner och elementära faciliteter.

– Till dags datum har omkring en miljon människor förlorat livet som ett resultat av invasionen, räknar Abdulmunim Almula. I Irak finns idag mellan en och två miljoner änkor och över tre miljoner föräldralösa barn. De allra flesta saknar statlig hjälp eller stöd.

Utarmat uran
Till den amerikanska krigspolitikens mörkaste sidor hör användningen av bomber med utarmat uran. Sammanlagt 2000 ton fördelat på åtminstone 350 olika mål i Irak har rapporterats. Solklara krigsbrott som också leder till missbildningar och cancerfall.

– Från staden Falluja berättar läkare om barn som föds med två huvuden, multipla tumörer och allvarliga neurologiska problem, redogör Abdulmunim Almula. Liknande vittnesmål finns från andra delar av Irak, till exempel från staden Basra.

Han fortsätter den dystra uppräkningen av krigets och ockupationens konsekvenser. 80 procent av irakierna saknar fungerande avlopp, 70 procent har inte tillgång till rent vatten. Omkring fem miljoner är hemlösa, åtta miljoner behöver katastrofhjälp.

– FN räknar med att 60 procent av irakiska civila är fullständigt beroende av den månatliga matranson som delas ut, säger Abdulmunim Almula vidare. Organisationen Oxfam rapporterar att 43 procent av irakierna lever i absolut fattigdom.

80 procent arbetslösa
Ockupationens försvarare vill gärna ge bilden av att kvinnornas situation har förbättrats sedan Saddamregimen störtades. En tredjedel av parlamentets ledamöter är kvinnor och kvinnorna deltar i olika typer av frivilligorganisationer.

– Men de mest basala rättigheterna är ännu inte uppfyllda, kontrasterar Abdulmunim Almula. Kvinnorna försöker desperat att lyfta sina familjer ur arbetslöshet och fattigdom. Arbetslösheten bland de irakiska kvinnorna är 80 procent.

I januari meddelade den nu före detta ministern för kvinnofrågor, Nawal al-Samarri, att kvinnliga fångar var rutinmässigt slagna, förolämpade och i vissa falla våldtagna i närvaro av amerikanska eller irakiska regeringsstyrkor.

Våldtagna i fångenskap
– Irakiska källor har berättat för mig hur tillfångatagna irakiska kvinnor våldtagits och gjorts gravida av officerare, återger Abdulmunim Almula. Likväl fortsätter det internationella samfundet att tiga. Det totala antalet saknade och försvunna är inte känt.

Abdulmunim Almula avlutar med att förklara hur Irak idag räknas som ett av världens mest korrupta länder. Han menar att oljeinkomster för 174 miljarder dollar har stulits från det irakiska folket sedan 2003.

– 2003 års invasion kommer att gå till historien som ett av de största brotten mot mänskligheten och förövarna måste ställas inför rätta.

JOHAN WIMAN
Proletären nr 14, 2010