Hoppa till huvudinnehåll
Av

Generalstrejk i Portugal


Onsdag den 30 maj gick Portugals arbetare och tjänstemän ut i endags generalstrejk. Det var en protest mot regeringens planer på en kraftig högervridning av politiken, vilket skulle resultera i sämre pensioner, otrygghet, arbetslöshet och ökande sociala klyftor och fattigdom.

Denna politik är en konsekvens av EU:s krav på stora budgetneddragningar, vilka den portugisiska socialistregeringen vill tillfredställa. Det var fackföreningscentralen CGTP, den största fackföreningscentralen i Portugal som samlar de flesta arbetarfackföreningar, som uppmanade arbetarna att i handling visa ett kraftigt avståndstagande från den socialistiska regeringens politik.

”Modernisering”
Regeringen planerar ett antal lag-ändringar som den kallar för en modernisering av landet. Bland annat vill man avskaffa anställningstryggheten med rätt för arbetsköparna att avskeda personal med omedelbar verkan. Det är kapitalisterna som kräver denna typ av ”modernisering” och den portugisiska regeringen tänker tillfredställa dem.

Generalstrejken hade en mycket stor uppslutning i landet, från norr till söder och inom alla slags företag, både privata och offentliga. Bussar och spårvagnar stod still i många städer liksom Lissabons tunnelbana, ett antal tåglinjer och Lissabons färjor. I Algarve och på Azorerna strejkad hamnpersonalen och hamnarna var tvungna att stänga. Även flyget berördes. Tiotals flygningar ställdes in på flygplatserna i Lissabon, Faro och Azorerna.

Bra uppslutning
Enligt fackföreningen för den offentliga sektorn var uppslutningen där 70-80 procent. Även bland andra stora förbund var uppslutningen mycket hög. En del fackföreningar strejkade för första gången. Så var fallet med de unga människor som jobbar i call centers och inom telekommunikationssektorn. Låga löner och otrygga anställningarna fick ut dem på gatorna.

Portugals regering förnekade den stora uppslutningen i generalstrejken och menar att bara 13,7 procent deltog. Regeringen vill inte se den stora rörelsen som opponerar sig mot högervridningen. Statssekreteraren för arbetsmarknaden, Fernando Medina, deklarerade till tidningarna att strejken var ett misslyckande och att regeringen kommer att fortsätta sin politik för att modernisera landet.

Mot regeringens påstående visade CGTP på fakta om strejken. Under strejkdagen organiserade aktivister i 140 fackförbund, med tiotusentals aktiva, sjutusen strejkmöten och tiotusentals informationsmöten på gator och torg över hela Portugal.

– Det var en stor strejk, kommenterade Jerónimo de Sousa, generalsekreterare för det portugisiska kommunistpartiet, PCP.

Varning till regeringen
– Det var den största konfrontationen mot socialistpartiets regering under de två år den existerat, en konfrontation som visade regeringen att det portugisiska folket faktiskt existerar och inte får förväxlas med finansgrupperna och deras omätliga krav på mera makt och privilegier. Strejken är en stark varning till regeringen, den var inte slutstationen utan en plats för övergång till andra kampformer, sa Jerónimo de Sousa.

MARIO SOUSA
Proletären 23, 2007