Hoppa till huvudinnehåll
Av

Spanjorer rasar mot sparpaket

Spaniens socialdemokratiska regering har beslutat om kraftiga nedskärningar inom den offentliga sektorn. Precis som grekerna reagerar spanjorerna mot försämringarna.



I söndags demonstrerade över 15000 människor i huvudstaden Madrid. Protesten riktade sig mot det åtstramningspaket som regeringen under ledning av José Luis Rodríguez Zapatero lade fram tidigare under veckan, men också mot det kapitalistiska systemet.

Bakom protesten stod den syndikalistiska landsorganisationen CGT samt en rad vänster- och solidaritetsrörelser som samlats till ett folkens alternativa toppmöte.

Spaniens budgetunderskott är 9,3 procent av BNP, långt över de för euroländerna tillåtna tre procent. Åtgärderna för att minska underskottet liknar dem som Grekland lagt fram om än inte lika dramatiska.

Lönerna för offentliganställda ska sänkas med 5 procent i år och frysas under nästa år. Pensionerna ska frysas. Den skattelättnad på 2500 euro som ges till nyblivna föräldrar avskaffas nästa år.

Åtstramningspaket kommer i en för många spanjorer redan svår situation. Arbetslösheten uppgår till hela 20 procent.

Demonstrationen i Madrid i söndags var bara en första aktion mot regeringens politik. De största fackliga landsorganisationerna, CCOO och UGT, har utlyst en strejk bland offentliga anställda den 2 juni.

Det traditionella spanska kommunistpartiet PCE manar till mobilisering mot nedskärningspaketet. ”…det är ett angrepp på arbetarnas intressen utan motstycke”, skriver PCE i ett uttalande.

Även om det finns ett starkt missnöje med regeringen Zapatero är en strejk- och protestvåg av grekiska mått inte att vänta. En viktig orsak är att kommunisternas och de radikala fackliga krafternas ställning är betydligt svagare i Spanien än i Grekland. De senaste valresultaten i respektive land är en mätare på det. Spanska PCE kandiderar genom koalitionen Enad vänster, vilken samlade 3,8 procent av rösterna 2008. Grekiska KKE går till val som kommunistiskt parti och fick i höstas 7,5 procent av rösterna.

De spanska fackliga organisationerna säger att de inte utesluter en generalstrejk för att stoppa åtstramningarna. Om de tänker göra verklighet av det återstår att se.

Patrik Paulov
Proletären nr 20, 2010