Hoppa till huvudinnehåll
Av

Västsaharier gör motstånd

Nu tar de västsahariska ungdomarna till videoinspelningar och Internet i kampen mot den marockanska ockupationen. Detta berättar student- och människorättsaktivisten Rabab Amidane på besök i Sverige.



Emmaus i Stockholm höll i april en två veckors kampanj under rubriken Västsaharas kamp är vår. Med utställningar, filmvisningar och en symbolisk mur ville föreningen uppmärksamma oss på motståndet i Västsahara, Afrikas sista koloni.

Inbjuden till kampanjen var Rabab Amidane, motståndskämpe från Västsahara. Redan förra våren var hon intervjuad i Proletären. Nu gav hon sin syn på det aktuella läget i kampen mot den marockanska ockupationsmakten.

– Nivån på förtrycket är densamma idag, säger hon. En delegation från Europaparlamentet har nyligen kritiserat Marocko för att kränka de mänskliga rättigheterna. Idag finns det fler från Marockos armé än av ursprungsbefolkningen i Västsahara.

Unga gör motstånd
Rabab Amidane berättar hur de yngre har klivit fram i motståndsrörelsen. Ungdomar protesterar genom att skriva slagord på väggarna och hänga ut västsahariska flaggor. Hon är själv aktiv inom den västsahariska studentrörelsen som utvecklats på de marockanska universiteten.

I december förra året genomförde de västsahariska studenterna en protestaktion på busstationen i Agadir.  De krävde rätten till transporter till sitt ockuperade hemland.

– Polisen kom och gav en buss tillåtelse att köra in och bryta manifestationen, förklarar hon. Två studenter dödades, en hamnade i koma och ytterligare fem skadades. Polisen misshandlade studenterna och grep elva personer. Efteråt sa de att bussincidenten var en olycka och chauffören fick bara fyra månaders fängelse.

De följande dagarna organiserades en hungerstrejk och protestdemonstrationer till stöd för studenterna och de dödas familjer. I själva Västsahara har skolungdomar gjort och delat ut flygblad om händelserna.

Universitetet stormades
Rabab Amidane har varit flitig med att dokumentera studentrörelsens aktioner. För att omvärlden ska få veta vad som pågår har flera av dem filmats för att läggas ut på internet. Detta har retat de marockanska myndigheterna. Rabab Amidane berättade om hur polisen gjort tillslag i hopp om att kunna tysta motståndets röster.

– Polisen stormade in på universitetsområdet och angrep studenterna. De tvingade oss att prata för att vi skulle avslöja vårt ursprung. De som talade västsahariska blev slagna. 300 personer greps enligt marockanska uppgifter. Två studenter slängdes ner från fjärde våningen och blev invalidiserade. Men jag hade lyckats gömma undan videoinspelningarna.

Rabab Amidane studerar engelska för att kunna berätta om missförhållandena under ockupationen. I februari var hon i Oslo för att motta den norska studentrörelsens fredspris. Västsaharas existens och självständighetssträvanden är helt tabu- och straffbelagda att ta upp i det marockanska utbildningsväsendet.

JOHAN WIMAN
Proletären nr 20, 2009


Rabab Amidanes filmer finns utlagda på: www.saharawi-students.org