Hoppa till huvudinnehåll
Av

Tysk kärnkraft avvecklas?

Redan inom tio år kan alla Tysklands reaktorer stängas för gott. Men i Sverige planeras för mer kärnkraft.


Det framgår av den rapport som en expertgrupp ska presentera i slutet av maj.

Efter kärnkraftshaveriet i japanska Fukushima stängdes 7 av de 17 tyska reaktorerna som är byggda före 1980 av för en genomgång. Flera av dem hade samma sorts kylanläggning som de havererade reaktorerna i Japan.

Under de här tre månader långa moratoriet har en expertgrupp, tillsatt av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, på nytt granskat kärnkraftens framtid i landet. I slutet av maj ska den sk etikkommissionen presentera den slutliga rapporten.

Nyhetsbyrån Reuters har dock redan kommit över dokument som pekar på radikala efterräkningar för Tysklands kärnkraft med anledning av vad som har hänt i det japanska kärnkraftverket i Fukushima.

Etikkommissionen förordar att åtta av de 17 tyska kärnkraftsreaktorerna bör stängas för gott. I slutrapporten skrivs det att det också är möjligt att lämna kärnkraften inom tio år. I bästa fall, skriver kommissionen, kan det ske betydligt tidigare.

Det finns flera alternativ till kärnkraften som ”alla medför färre risker”, skriver expertgruppen i rapporten.I Tyskland kommer 23 procent av all elförsörjning från kärnkraft. Men kärnkraften har varit omstridd ända sedan utbyggnaden i början av 1970-talet. Tyskland har Europas starkaste antikärnkraftsrörelse, vilket givetvis påverkat det politiska klimatet för kärnkraften.

Kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och Fukushima har medfört att i dag är alla partier i Tyskland överens om att upphöra med kärnkraften så snart som möjligt. Från och med år 2021 kan Tyskland klara sig helt utan kärnkraft, heter det enligt den slut- rapport som snart ska presenteras.

Det är inte bara Tyskland som tänker om. Kärnkraften är ifrågasatt runt om i världen efter reaktorhaveriet i Japan. Men till skillnad mot Tyskland och andra länder går Sverige i motsatt riktning och moderniserar gamla utslitna reaktorer.

De havererade reaktorerna i Fukushima är jämngamla med reaktor 1 och 2 i Oskarshamn och reaktor 1 och 2 i Ringhals.

I Tyskland ska de sju som tillfälligt stängdes av efter kärnkraftshaveriet i Japan inte startas om igen, och ytterligare en stängas, medan driftstiden för övriga nio reaktorer förkortas.

I Sverige har regeringen gett klartecken för att höja effekten i reaktor 2 i Oskarshamn (O2) från dagens 630 till 845 MW för att den ska producera uppemot 30 procent mer el. Procentuellt är det den största effekthöjning som någonsin har gjorts i en reaktor i världen.

O2 togs i drift 1974 och är redan 37 år gammal. Liknande reaktorer ska stängas i Tyskland. Men i Sverige gör man tvärtom. Det är ett våghalsigt projekt där temperaturen i reaktorhärden ska öka vilket utsätter övrig utrustning för stora påfrestningar.

Det är inte bara kärnkraftverket i Oskarshamn som planerar eller redan har höjt effekten på reaktorerna. Liknande moderniseringar sker även på övriga reaktorer i Sverige.

Men en föråldrad teknik blir inte mycket bättre av det och framför allt inte när reaktortankar och mekanik ska pressas till det yttersta för att leverera mer el och vinster till ägarna.

Och som om inte det är nog har högerregeringen gett klartecken till kärnkraftsindustrin att bygga tio helt nya reaktorer på orter där det redan finns reaktorer i dag.

I Sverige planeras det för mer kärnkraft än på förnyelsebar energi, men i Tyskland är man beredd att göra precis tvärtom.

Det som är möjligt i Tyskland går givetvis också att realisera i Sverige, även om den svenska kärnkraften står för ca hälften av elproduktionen i landet. Men tillgängligheten är inte den föreskrivna, något som pressat elpriset till rekordhöjningar.

Lappa och laga är inte rätt handhavande med redan slitna reaktorer. Gör som i Tyskland, avveckla kärnkraften. Fyra reaktorer kan stängas av genast och övriga inom tio år.

Då har regeringen infriat resultatet av den svenska kärnkraftsomröstningen från 1980, med en felmarginal på drygt tio år över tidsgränsen för avvecklingen.

Fakta

Tysk kärnkraft avvecklas?

Svensk kärnkraft
  • Efter folkomröstningen har riksdagen beslutat att alla reaktorer ska vara avvecklade till år 2010.
  • Man fastnade för denna tidpunkt eftersom Forsmark 3 och Oskarshamn 3, som togs i bruk först 1985, sades ha en teknisk livslängd på 25 år.
  • Årtalet 2010 var inte formellt en del av någon av de tre kampanjlinjerna i folkomröstningen, men det kom att användas i kampanjen för Linje 2. Det föreskrivna avvecklingsåret har nu passerat utan att löftet infriats, i stället är det en utbyggnad av kärnkraften som gäller.
  • Den 17 juni 2010 beslutade riksdagen med en övervikt av två röster att förbudet mot att bygga ny kärnkraft skrotas. Även lagen om kärn- kraftens avveckling upphävdes vid samma tidpunkt.