Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lokförare och partiordförande i K

1 maj: Demonstrera för arbete, välfärd, fred och socialism

Vi försöker inte dölja att vi vill se ett helt annat samhälle än dagens.


Så är det äntligen dags för första maj. För oss kommunister innebär det att samlas i Röd Front – det namn som våra första maj-firanden haft i över 50 år. En röd front, därför att ambitionen är att samla alla som vill gå under våra paroller välfärd, arbete, fred och socialism.

I Röd Front samlas vi för arbetet – eftersom våra rättigheter på jobbet attackeras av både företag, regeringen och våra fackföreningsledningar. För några år sedan övergavs strejkrätten för att skydda sossarnas kontroll över fackföreningsrörelsen.

De upproriska hamnarbetarna skulle kuvas – men resultatet blev att hela arbetarklassen försvagades. Efter det skulle fackpamparna rädda en socialdemokratisk regering – och blidkade kapitalets krav på flexibilitet genom att sälja ut vårt anställningsskydd.

Nu inför sommaren kommer ännu en attack på arbetarklassen. Då införs de så kallade etableringsjobben – godkända av facket – som innebär lägre löner för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Det kommer att skapa A- och B-lag ute på arbetsplatserna och stärka främlingsfientliga strömningar i arbetarklassen. Med sådana vänner behöver vi arbetare inga fiender.

I Röd Front samlas vi för välfärden – som efter decennier av avregleringar, utförsäljningar och marknadsekonomiska styrmedel har förvandlats till en kassako för både inhemska och utländska kapitalister. Idag ägs det största svenska skolföretaget av bland annat storbanker och statliga pensionsfonder och den kapitalistiska kontrollen över skolan ökar.

I år har 206 skolor ansökt om att starta. Av dem är 182 aktiebolag, och 160 ingår i någon av de stora skolkoncernerna.

Förra veckan aviserades att det privata vårdföretaget Capio ska säljas – det australiensiska vårdbolaget Ramsey Health Care som idag tjänar pengar på medborgarnas vårdbehov vill knoppa av verksamheten till ett konsortium där pengarna bland annat kommer från oljeemiratet Abu Dhabi.

Vårdplatser köps och säljs som handelsvaror med ett tydligt resultat – en dyrare, sämre och mer ojämlik vård. Efter två år av pandemi har Sverige idag färre intensivvårdsplatser men fler miljardärer.

I Röd Front samlas vi för freden – en ödesfråga i vår tid. De socialdemokratiska partitopparna vill överge sitt eget kongressbeslut och ansöka om svenskt Natomedlemskap.

Genom att använda Rysslands invasion av Ukraina ska Sverige skyndas in i Nato. Men Nato är i första hand ingen försvarsallians utan en krigsallians. Lika folkrättsvidrigt som Ryssland nu angriper Ukraina har USA och Nato bombat sönder Jugoslavien, Afghanistan och Libyen.

De som tror att Sverige ska bli säkrare med ett Natomedlemskap misstar sig. Vi lever i en farlig tid där spänningarna ökar, inte minst mellan USA och Kina. Med Nato kommer Sverige tvingas in i geopolitiska konflikter på andra sidan jorden och vi blir måltavla i ett eventuellt storkrig.

I Röd Front samlas vi för socialismen – därför att dagens ekonomiska system är otjänligt för allt fler och står i direkt konflikt med våra krav på arbete, välfärd och fred. 

I Röd Front är inte socialismen undanskymd utan central. Vi försöker inte dölja att vi vill se ett helt annat samhälle än dagens. På första maj demonstrerar vi för socialismen – och jag hoppas vi ses under fanorna!