Hoppa till huvudinnehåll

Fler högutbildade på riksdagspartiernas vallistor

Arbetsvärlden och Newsworthy har gått igenom riksdagspartiernas kandidatlistor inför valet 2022. Högutbildade tar allt större plats på listorna och andelen äldre växer kraftigt. Flera riksdagspartier har också svårt att få fram kandidater till kommunvalen.

Lars Aronson

Högutbildade tar allt större plats på riksdagspartiernas vallistor. Det skriver TCO:s tidning Arbetsvärlden och nyhetssidan Newsworthy efter att de gått igenom kandidatlistorna för riksdagspartierna mellan 2010 och 2022.

Ser man till de yrkestitlar med den största relativa ökningen återfinns grafisk designer, account manager, processledare, organisationsutvecklare och fastighetsutvecklare. Ytterligare en raket är titeln kommunikatör.

Tittar man i motsatt ände försvinner titlarna metallarbetare och lantbrukare från kandidatlistorna. Det kan dock bero på att partierna och kandidaterna själva väljer att titulera sig på andra sätt än tidigare. En metallarbetare kan till exempel kalla sig för CNC-operatör.

De tre vanligaste titlarna i hela Sverige är student, pensionär och företagare. Men gör man en geografisk uppdelning så finns det vissa avvikelser, menar Arbetsvärlden.

I Sveriges tre största kommuner är civilekonom och projektledare ovanligt frekventa på partiernas kandidatlistor. I Stockholms län är chansen också mycket större att du kandiderar till en demokratisk församling om du är facklig ombudsman, presschef, HR-chef eller politiskt sakkunnig.

Det går att jämföra med Kronoberg, där det är mycket vanligare med yrkeschaufförer, montörer eller småföretagare. Utanför storstäderna är också undersköterska en mer vanligt förekommande titel.

Valet 2022 är första gången som medelåldern för kandidaterna på riksdagspartiernas listor till riksdags-, region- och kommunalval överstiger 55 år. Cirka 20 procent av alla kandidater är nu över 70 år. Det är en dubbelt så stor andel som i valet 2010. På listorna till riksdagsvalet är genomsnittsåldern strax under 50 år.

I andra änden sjunker andelen kandidater som är under 30 år. Så är det även med låglöneyrken som personliga assistenter eller vårdbiträden inom denna kategori. Istället klättrar titlarna statsvetare och civilingenjörer bland de som är under 30 år.

Valen 2010 och 2014 var arbetslös en av de vanligaste titlarna för personer under 30. Nu är den nästan försvunnen, skriver Arbetsvärlden.

Värt att nämna är också att Socialdemokraterna är det enda parti som lyckats få fram kandidater till val i Sveriges alla 290 kommuner. Miljöpartiet saknar kandidater i 69 kommuner medan Liberalerna och Kristdemokraterna saknar kandidater i 40 respektive 28 kommuner.