Hoppa till huvudinnehåll

Klarna sparkar hundratals – ledningen tar ut miljoner

Betalningsföretaget Klarna sparkar 350 anställda från huvudkontoret i Stockholm. Samtidigt tar nio personer i bolagets ledningsgrupp ut en utdelning på 121 miljoner kronor för 2021. ”Det känns som om de lurat oss hela tiden”, säger en anonym anställd till Proletären.

Avbetalningsjätten Klarna sparkar runt tio procent av sina anställda, varav 350 på huvudkontoret i Stockholm.
Pressbild/Klarna

När personalen sparkas tjänar bolagstopparna pengar. Nedskärningarna på betalnings- och kredittjänstbolaget Klarna drabbar inte företagets ledningsgrupp med vd Sebastian Siemiatkowski i spetsen. De nio i ledningsgruppen delar på 121 miljoner kronor i utdelning för 2021.

– Det är för jävligt, det känns som om de lurat oss hela tiden. Det här är verkligen som att spotta oss i ansiktet, säger en av de anställda på kontoret på Sveavägen till Proletären. Det blev en chock för många när beskedet kom, ingen hade en aning om att det skulle komma.

Personen vill vara anonym:

– Stämningen här på jobbet är väl inte den allra bästa, om man säger så.

700 anställda, runt tio procent av bolagets anställda runt världen, får sparken när Klarna gör sig av med personal. Av Klarnas 7.000 anställda arbetar hälften på huvudkontoret på Sveavägen i Stockholm, där cirka 350 anställda förlorar jobbet.

Bolaget meddelade sina anställda om de kraftiga nedskärningarna i ett förinspelat videoinslag med vd Stefan Siemiatkowski i slutet av maj. Enligt medbestämmandelagen MBL ska arbetsgivaren förhandla med facket innan det genomför uppsägningar på grund av, som det heter i Klarnas fall, arbetsbrist.

Hubert Burda Media / picture alliance / Jan Haas
Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski.

Det gjorde inte Klarna-ledningen som är starkt antifacklig: Sebastian Siemiatkowski har gjort flera antifackliga uttalanden, bland annat att de anställda inte vill ha kollektivavtal. Något facket jobbat med länge. Klarna saknar kollektivavtal och informationsutbytet har varit ensidigt uppifrån och ner. 

Proletären har tidigare flera gånger rapporterat om Klarnas verksamhet. Klarna som är värderat till över 300 miljarder kronor och är en betalningstjänst för köp över nätet. Bolaget tjänar enorma pengar på skuldsatta svenskar – enligt årsrapporten för 2018 ägde Klarna cirka 20 miljarder av svenskarnas låneskuld.

Pengarna kommer bland annat från höga avgifter för påminnelser. Konsumentverket har fått rapporter om hur den första påminnelsen skickas ut digitalt, hamnar i skräpkorgen och går den skuldsatte förbi. Då tickar höga förseningsavgifter in och i december 2019 gick 15 procent av skulderna vidare till inkassobolag.

Klarna är ägare till inkassobolaget Segoria som tar ut nya höga avgifter: i Proletärens artikel i december 2019 konstaterades att Klarna tjänade 27 miljoner varje dag, enbart på inkassoavgifter.