Hoppa till huvudinnehåll
Av

Tapio Salonen: ”Allvarliga signaler som måste tas seriöst”

Det är Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, som har gjort Rädda barnens studie om fattiga barn. Proletären ringer upp honom.


• Blev du förvånad över resultatet?
– Nej, tvärtom. Det var förväntat. Aktuella data visar att försörjningsstödet till barnfamiljer har ökat ända fram till 2011, och det är ett av de delindex som vi använder för att möta barnfattigdom.

• Vilka är orsakerna till att barnfattigdomen ökar?
– Vi har inte studerat orsakerna, utan tagit fram statistik för att andra ska kunna fördjupa sig i det. Men självklart handlar det om föräldrarnas position på arbetsmarknaden och trygghetssystemens utformning.

• Hur kommenterar du att Reinfeldt hävdar att siffrorna är irrelevanta eftersom de berör 2009?
– Vi använder oss av det mest säkra sättet att studera frågan eftersom vi ser till alla nästan två miljoner barn i Sverige. Det är det som gör att vi kan bryta ner statistiken till kommun- och stadsdelsnivå. Att det då blir en viss eftersläpning är oundvikligt. Men det finns inget som indikerar att trenden skulle ha vänt sedan 2009. Tvärtom så ökar som sagt antalet barnfamiljer med försörjningsstöd.

• Vad krävs då för att trenden ska vända?
– Då måste man se till de strukturella orsakerna till barnfattigdomen. Det handlar om en ökad ojämlikhet i samhället, om fördelningen av arbete och om hur de familjepolitiska åtgärderna utformas.

• Slutligen, vad säger du om Reinfeldts kommentar att rapporten skulle vara ”vänster-vriden”?
– Det har jag väldigt liten förståelse för. Målet med familjepolitiken är att den ska fungera fattigdomsbekämpande. Om det då kommer indikationer på att den inte fungerar så är det allvarliga signaler som måste tas seriöst.