Hoppa till huvudinnehåll
Av

Utsikt värd höjd hyra?

En av de som reagerat mot kvalitetshyrorna är Kerry Jonsson. Han bor i en tvåa på tredje våningen i Göteborgsförorten Biskopsgården.


I höstas fick han hem ett brev från sin hyresvärd Bostads AB Poseidon. Med brevet, som skickats ut till alla hyresgäster i Poseidons bostadskvarter, fanns ett formulär som var ifyllt i förväg och hans uppgift var alltså bara att bekräfta, eller bestrida, översynen av lägenhetens ”kvalitéer”. Värderingarna hade gjorts tillsammans med Hyresgästföreningen.

Enligt formuläret värderades lägenhetens utsikt till en 5:a på den 7-gradiga skalan, där man dock ej tillåts fylla i 1 eller 7.

Kerry Jonsson ställer sig frågande till värderingen och hur den har gjorts.

– Min utsikt är högst ordinär, en parkeringsplats och en lekplats, konstaterar han.

– Det känns fullkomligt onödigt att införa kvalitetshyror när ingen har efterfrågat något sådant. Det kommer bara bli en extra hyreshöjning, menar Kerry Jonsson, som också tycker att det är konstigt att de inte verkar ha haft några planer på att faktiskt besöka lägenheterna.

Formuläret går igenom förekomsten av sådant som tydligen påverkar ”kvaliteten”, som hiss, balkong, badrumsfönster och insyn.

Ännu vet inte Kerry Jonsson hur mycket hans hyra riskerar att höjas. I brevet från Poseidon påpekas att vissa kommer att få sänkt hyra, och det totalt sett inte kommer att bli någon höjning. Men med tanke på den uttalade viljan hos regeringen och de privata hyresvärdarna finns all anledning att vara skeptisk.

För Kerry Jonsson återstår alltså att se om en 5:a på utsiktsskalan, hiss i huset och balkong kan motivera en hyreshöjning.
August Eliasson