Hoppa till huvudinnehåll
Av

Folket i Alingsås stoppade utförsäljning av allmännyttan

Protesterna mot kommunens planer på att sälja ut 1200 lägenheter av allmännyttans bestånd har gett resultat. Lägenheterna blir kvar i det kommunala bolagets regi.


Nu kan alla Alingsåshems hyresgäster dra en lättnadens suck och konstatera att kamp faktiskt lönar sig. Oron har varit stor inför hotet att få en privat hyresvärd och hyreshöjningar som gjort det svårt att bo kvar.

Det har varit en turbulent månad med många protester. Bakgrunden är att Alliansen krävde att Alingsåshem drastiskt skulle höja soliditeten och samtidigt bygga 100-200 lägenheter per år. Dessa krav innebar att Alingsåshem skulle tvingas sälja 1200 lägenheter för att bygga hundratalet nya.

Inför kommunfullmäktigemötet onsdagen den 30 november visste vi fortfarande inte hur beslutet om soliditeten skulle bli och fullmäktigeledamöterna möttes av protesterande när de anlände.

Hyresgästföreningen var där för att överlämna sin namninsamling med över 1000 underskrifter. Pensionärsorganisationerna PRO och SKPF var där för att understryka innehållet i det brev de hade skickat till alla i kommunfullmäktige tidigare i veckan.

Kommunistiska Partiet var där med en banderoll om att försvara hyresrätten och för att ställa frågor under allmänhetens frågestund.

När medlemmar i Kommunistiska Partiet frågade varför Alliansen ville tvinga Alingsåshem att sälja lägenheter blev situationen nästintill farsartad. Mötesordförande Lennart Allbro (S) försökte avbryta genom att banka med klubban och upprepat ropa ”kom till frågan, kom till frågan” när Kommunisterna ville motivera frågorna.

När vice kommunalrådet Daniel Filipsson (M) skulle svara, var det många åhörare som tog sig för pannan. I talarstolen stod sinnebilden av ”tjuven, som ropade ta fast tjuven”. Han, av alla människor, hävdade att kommunister aldrig har brytt sig om hur människor bor. Och dessutom påstod han att Alliansen aldrig ”skrivit” att Alingsåshem ska sälja lägenheter.

Vad gör man inte för att försöka rädda ansiktet? Stödet för allmännyttan har visat sig vara betydligt större än vad Daniel Filipsson räknat med. Enligt uppgifter hade han inte ens stöd av alla förtroendevalda i sitt eget parti.

När omröstningen om Alingsåshem till slut kom, och nya ägardirektiv presenterades, var det många som drog en lättnadens suck. Alliansen hade gett upp.

Alingsåshem får möjlighet att bygga nytt utan att tvingas sälja, vilket var det krav som protesterande kommuninvånare och hyresgäster ställt.

Kampen är vunnen, åtminstone för den här gången. Kraven på utförsäljning kommer att resas igen när mångmiljardnotan för planerade investeringar i vägar och annan infrastruktur ska betalas. Och då finns erfarenhet av hur kampen kan bedrivas.
Elsa-Lena Åström