Hoppa till huvudinnehåll

Unika boken om kriget i Syrien – nu även på engelska

Tre frågor till Patrik Paulov, syrienkännare och tidigare utrikesredaktör på Proletären, vars uppmärksammade bok Syriens tystade röster (2019) precis har översatts till engelska.

Patrik Paulov är aktuell med Syria's silenced voices, den engelska översättningen av Syriens tystade röster (Karneval, 2019).
Artur Szandrowski / Montage: Proletären

Tre frågor till Patrik Paulov, syrienkännare och tidigare utrikesredaktör på denna tidning, vars uppmärksammade bok Syriens tystade röster (2019) precis har översatts till engelska.

Hur kommer det sig att den ges ut på engelska nu?

– Efter att boken kommit ut på svenska var det flera personer som hörde av sig och tyckte att den borde spridas på fler språk. En av dem var svensksyriska Alexandra Kubresli, som gjort huvuddelen av översättningen till engelska. Men många fler har hjälpt till med översättning, korrekturläsning och omslag. Då allt gjorts ideellt har det tagit tid. Nu finns den som e-bok. Snart kommer den som tryckt bok.

– Utmaningen är att få den uppmärksammad. Den brittiska dagstidningen The Morning Star kommer inom kort publicera ett par artiklar baserade på boken, vilket är en bra början.

Bildtext: Syria’s silenced voices finns som e-bok på bland annat Amazon.

Varför är boken fortfarande aktuell efter två år?

– Huvudskälet till att den ges ut på engelska är just att den är lika aktuell idag som 2019. Kriget fortsätter om än i andra former. Dessutom handlar det som hänt om mycket mer än Syrien. En central fråga i boken är omvärldens roll. Om inte Natoländer och Gulfstater gett vapen och annat stöd till de väpnade extremisterna så hade vi aldrig fått det här storskaliga kriget. Då hade vi sluppit massdöden, miljontals syrier hade inte behövt fly och folken i regionen hade aldrig drabbats av IS terrorkalifat. 

– Västvärldens och Sveriges skuld är fortfarande något det talas tyst om. För att kunna förhindra liknande katastrofer i framtiden måste vi förstå och lära av vad som hänt i Syrien. Jag hoppas att boken kan bidra till det.

Hur ser du på situationen i Syrien idag?

– Den engelska utgåvan innehåller ett nyskrivet kapitel om läget i Syrien 2021. Precis som förutspåddes i utgåvan 2019 har det militära kriget ersatts av ett ekonomiskt krig. Att det är förhållandevis tryggt och lugnt i merparten av Syrien är ett stort framsteg. Men USA:s och EU:s strupgrepp på Syriens ekonomi är förödande. Sanktionerna är en brutal form av krigföring. De slår stenhårt mot invånarna. Landet lider brist på alltifrån bränsle och mediciner till grödor och byggmaterial.

– Läget förvärras av att USA:s militär illegalt befinner sig i nordöstra Syrien och kontrollerar en stor del av dess olja och gas. Lägg till detta Turkiets ockupation av områden i norr och att terrorgrupper fortfarande har kontroll över en provins, Idlib.

– Det finns många skäl till att fortsätta rikta blickarna mot Syrien.