Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Harald Treutiger och Sven Wollter bjöd upp till allsång mot Nato

I Göteborg samlades hundratals människor vid en manifestation mot Nato och värdlandsavtalet. Utöver skarpa tal av bland andra Sven Wollter och Maj-Britt Theorin, bjöds åhörarna även upp till allsång av Harald Treutiger.


Omkring 500 personer slöt upp i vid en stor manifestation mot Nato och Värdlandsavtalet på Gustav Adolfs Torg i Göteborg förra veckan. Manifestationen hölls i Aktionsgruppen Nej till Natos regi och stora affischnamn gästade scenen.

Folkkäre skådespelaren Sven Wollter höll tal på karaktäristiskt manér och fördömde, till åhörarnas stora förtjusning, hela Natos krigsmaskineri. Även freds- och nedrustningsaktivisten Maj-Britt Theorin drog ner varma applåder.

Manifestationen gick sedan till större delen i musikens tecken. Spartakuskören uppträdde tillsammans med Yttersta kören och Motvalskören.

Men åhörarna bjöds även upp till allsång, ledd av tv-profilen Harald Treutiger.

– Jag tackade ja direkt när jag blev tillfrågad, säger Harald Treutiger till Proletären.

– Alliansfriheten är en viktig fråga. På samma sätt som en motorväg genererar mer trafik genererar en militärallians ökad beredskap och spänning. Sverige ska vara en kraft för fred och avspänning, inte tvärtom!

Ackompanjerad av bland annat Bernt Andersson på dragspel ledde Harald Treutiger deltagarna till ton med visan Krig på Brännö brygga, skriven av Henrik Wallgren, kulturarbetare och hängiven Natomotståndare.

Värdlandsavtalet, som på svävande kanslisvenska heter Samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd, kommer att föreläggas för beslut i riksdagen 25 maj. Tusentals fredsvänner, Natomotståndare och antiimperialister landet över har slutit upp i protester mot avtalet och tillsammans med Kommunistiska Partiet och andra närstående aktörer har Aktionsgruppen Nej till Nato bland annat samlat ihop över 30000 underskrifter mot ett svenskt närmande till Nato.
Fakta

Harald Treutiger och Sven Wollter bjöd upp till allsång mot Nato