Hoppa till huvudinnehåll
Av

Frustration i Rinkeby: ”Många saknar vettig sysselsättning”

Upploppen i Rinkeby handlar om samhällsklass och segregation. Det menar en fritidsledare i området som Proletären talat med.


Andra veckan i juni skakas Stockholmsförorten Rinkeby av upplopp och bråk. Två nätter i rad kastar ungdomar sten på polisen. Bilar och byggnader sätts i brand. Rinkebyskolans annex Rinkebyakademin bränns ner.

– Många äldre ungdomar saknar en vettig sysselsättning, berättar fritidsledaren Micke Bergström framför den eldhärjade Rinkebyakademin. De är för gamla för fritidsgården och driver mest omkring. De känner sig nedvärderade och frustrerade.

Det är inte första gången det händer saker i Rinkeby. I höstas demonstrerade invånarna efter det att polisens nationella insatsstyrka hade brutit upp en husockupation. Demonstranterna krävde arbetstillfällen, ungdomsbostäder och bättre kommunal service i förorten.

Ett halvår senare lever missnöjet kvar på torget ut- anför tunnelbanestationen.
Flera klagar över att den kommunala servicen har flyttat till grannförorten Kista. Många arbetstillfällen har försvunnit. Området har bara en bankomat.

– Det finns som vanligt flera orsaker till att det blir så här, förklarar Micke Bergström. Men i grunden handlar det naturligtvis om samhällsklass. På Östermalm har dom det bra. Därför bråkar dom inte. Rinkeby är ett annat slags område. Det finns olika socialgrupper helt enkelt.

Stockholms stads utrednings- och statistikkontor bekräftar i allt väsentligt denna bild. 84 procent av Rinkebyborna tjänar mindre än 20.000 kronor i månaden. En knapp fjärdedel redovisar inga inkomster alls. Arbetslösheten ligger strax under 10 procent.

På Östermalm tjänar över hälften mer än 20.000 kronor i månaden. Arbetslösheten är ett försumbart problem.

I Rinkeby har två av tio eftergymnasial utbildning. På Östermalm sju av tio. Var femte Rinkebybo har socialbidrag, nästan ingen på Östermalm.

Det är ingen hemlighet att Rinkeby också är ett område med många invandrare. Här finns ett påtagligt integrationsproblem. Micke Bergström menar att det i sig bäddar för motsättningar med ordningsmakten.

– Poliserna är i regel svenskar, säger han. Ungdomarna har invandrarbakgrund. Det är mycket känslor inblandade. Det finns en väldig positiv värme och gemenskap. När det blir bråk hettar det å sin sida till ordentligt. 

Av Rinkebys 15.000 invånare är fler än 9.000 födda utomlands, fler än 4.000 har två utrikesfödda föräldrar. Sammanlagt har 13.500 av invånarna utländsk bakgrund. Omkring 10.000 av dessa kommer från Asien eller Afrika.

– Många av ungdomarna har föräldrar som inte kan svenska, fortsätter Micke Bergström. De får tolka och ta hand om småsyskon. Från början bodde det mest svenskar och finnar här. Sen kom greker och turkar. Nu är det många från Somalia.

När utbildningsminister Jan Björklund besöker Rinkeby dagen efter upploppen proklamerar han att stenkastning är helt oacceptabel. Med sig har han integrationsminister Nyamko Sabuni.

Något recept för att lösa de bakomliggande problemen har de emellertid inte.
– Så länge det finns samhällsklasser kommer sånt här att hända, avslutar Micke Bergström. Det är inget nytt fenomen. Det bråkades förr i tiden också. Jag försöker att snacka med ungdomarna och upprätthålla en dialog.

Johan Wiman
Proletären nr 24, 2010Fakta: Rinkeby och Östermalm - en jämförelse
Stadsdelen Oscarskyrkan på övre Östermalm och Rinkeby i nordvästra Stockholm har lika många invånare, 15585 respektive 15084 personer. Ändå är förutsättningarna och livsmöjligheterna helt olika. En enkel jämförelse visar på klassklyftor och segregation.
Jämförelse i procent                       Östermalm/Oscarkyrkan                        Rinkeby

Utländsk bakgrund:                                        15                                          90
Fördelning hyres-/bostadsrätter:                   32 /68                                    100 /0
Inkomst under 20 000 i månaden (2008):        45                                          84
Arbetslösa:                                                    2,1                                        9,4
Ungdomsarbetslöshet:                                    0,7                                          7
Eftergymnasial utbildning:                               69                                         19
Ekonomiskt bistånd (socialbidrag):                  0,5                                         20
Sjukersättning:                                              4,0                                      12,4

Källa: Stockholm stads Utrednings- och statistikkontor AB (USK)