Hoppa till huvudinnehåll
Av

”USA kräver 50 baser i Irak"

50 militärbaser, åtalsimmunitet för amerikanska soldater samt kontroll över luftrummet. Så kräver USA att dess fortsatta närvaro i Irak ska se ut.USA och den irakiska regeringen har haft som målsättning att senast i juli underteckna ett gemensamt avtal för USA:s fortsatta roll i Irak. I december går nämligen mandatet från FN:s säkerhetsråd ut. I god tid innan dess måste supermakten hitta ett nytt sätt att inför omvärlden försöka legalisera fortsatt ockupation av Irak.

Huvuddelen av det nya avtalet sägs ha blivit klart redan innan årsskiftet. Men då de konkreta framtidsplanerna hemlighållits har det bland irakierna vuxit fram ett allt starkare missnöje mot vad de misstänker vara ett försök att ge upp Iraks suveränitet och permanenta ockupationen. På uppmaning av shialedaren Muqtada al-Sadr genomförs protester varje fredag.

Att farhågorna är befogade bekräftades då den brittiska tidningen Independent nyligen avslöjade vilka krav USA ställer.

USA kräver rätten att för lång tid framöver få ha 50 militärbaser i Irak. De amerikanska förhandlarna kräver dessutom att alla amerikanska soldater och kontraktsanställda ska ha fullständig åtalsimmunitet och därmed aldrig kunna ställas inför rätta under irakisk lag. USA vill också kunna gripa irakier och genomföra militära operationer utan att behöva tillfråga den irakiska regeringen. Slutligen kräver USA kontroll över det irakiska luftrummet.

Bushadministration kallar avtalet för en ”stragegisk allians” mellan USA och Irak. Snarare handlar det om att försöka driva igenom total amerikansk kontroll för lång tid framöver.

Uppgifterna till Independent kommer från källor inom den irakiska marionettadministrationen. Till och med bland dessa ockupationsvänner finns det de som ser USA:s krav som oaccetabla. De 80-90 procenten av det irakiska folket som är motståndare till ockupationen lär inte vara mer positiva.

PATRIK PAULOV
Proletären 24, 200
8