Hoppa till huvudinnehåll
Av

Världens största ambassad – en fästning i fiendeland

USA:s nästan färdiga nya ambassad i Bagdad är en befästning i ockuperat fiendeland. Mitt i stadens centrum bygger supermakten den största ambassad världen skådat. Den är också den i särklass dyraste och visar att i Irak vill USA stanna.De låga bunkerliknande byggnaderna, över 20 stycken, talar om att militära hänsyn fått styra byggnationen, man förväntar sig inte att vara välkommen. Runt hela området på 42 hektar (det motsvarar cirka 60 fotbollsplaner) finns en mur som ska skydda mot attacker.

– Murarna är höga, man kan bara se in från luften, har en amerikansk journalist berättat.

Avskilt område
Ambassadområdet ligger i hjärtat av den Gröna zonen, den tio kvadratkilometer stora del av centrala Bagdad som är helt avskuren från vanligt stadsliv och har lemlästat staden. I närheten av det Republikanska Palatset bredvid floden Tigris blir alltså ett område ännu mera avskilt. En ockupationsmakt har helt enkelt försett sig med den mark man ville ha.

Den amerikanska nyhetsbyrån AP har rapporterat att ”Interimsregeringen överförde marken till USA 2004 under hemliga villkor”.
Det är inte bara murarna och de extra starka byggnaderna som påminner om en fästning. Ambassaden skall vara oberoende av det irakiska samhället och ha sina egna elverk, vattenrening, avfallshantering och brandkår. Allt det som Bagdads invånare bara kunnat drömma om sedan invasionen 2003.

Ingen återuppbyggnad
Många irakier har säkert också drömt om att USA skulle sätta igång i alla fall någon återuppbyggnad av landet. Nu får de se att som USA Today skriver: ”Sedan invasionen har bara ett stort USA-byggprojekt gått som planerat. Den nya ambassaden.”

Cirka 1000 människor ska arbeta här plus de kanske 1200 som ska skydda området. Eftersom de inte kommer att kunna röra sig i det irakiska samhället finns allt en amerikan anses behöva utomlands. Bio, restauranger, affärer, sporthall, tennis- och basketplaner samt en pool är byggda.

Tillsammans med speciellt höga löner ska detta också få fler att frivilligt arbeta i Irak. USA har problem med detta och nu förs diskussioner om att tvångskommendera till exempel UD-tjänstemän till Bagdad.

Men långsiktigt hoppas man på bättre tider, en byggnad som nu ska användas som kontor är egentligen en skola och det har byggts bostäder för 380 familjer på området.

Kostnaden för bygget uppges till 600 miljoner dollar, drygt 4 miljarder kronor, men välinformerade källor i Mellanöstern anser att den snarare är en miljard dollar.

Dyr drift
Även driften av ambassaden blir omåttligt dyr och har fått många också inom amerikanska UD att protestera. De anser att all annan verksamhet inom departementet blir lidande.

Flera amerikaner i hög ställning har undrat över klokheten i att redan den gamla ambassaden i Bagdad kostade 923 miljoner dollar 2006 medan den i Peking fick kosta 49 miljoner dollar samma år. Den nya blir inte billigare.

I Bagdad beror den överlägset största delen av kostnaderna på det nödvändiga militära skyddet av ambassaden. Det är dyrt att vara hatad och supermakten blöder i Irak.

LASSE SIMMONS
Proletären 33, 2007