Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ship to Gaza hemma – men ger inte upp

– Frihetsflottan avslöjar omvärldens dubbelmoral. Alla har intagit Israels linje, trots att de samtidigt säger att blockaden är olaglig, säger Stefan Jonsson, en av sju deltagare i årets Ship ta Gaza, som anlände till Landvetter under torsdagen 7 juli.


Ungefär samtidigt landade en annan grupp med svenska Ship to Gaza-deltagare på Arlanda flygplats.

– Det är inte vi som har misslyckats med att ta oss till Gaza, utan det är Grekland som har havererat. Nederlaget ligger helt i deras händer, säger Henning Mankell på presskonferensen i Göteborg.
Ship to Gaza-deltagarnas beslut att återvända till Sverige togs efter en utdragen förhalningsprocess från Greklands sida. Frihetsflottans båtar har i två veckor legat i Atens hamn i väntan på att få klartecken att avresa. Under tiden har de grekiska myndigheterna hittat på nya byråkratiska låtsashinder.

– Det har varit en Kafkalik fars, berättar Erik Helgeson som företräder Hamnarbetarförbundets avdelning 4.

Till slut fick den delvis svenskägda båten Juliano tillstånd att bege sig från Pireus till en närbelägen grekisk hamn. Dit begav sig Juliano med en handfull av de svenska passagerarna ombord onsdag 6 juli.

Nu fortsätter den juridiska och politiska kampen för att Juliano och de andra båtarna, framförallt lastfartygen, ska få tillstånd att lämna Grekland och bege sig mot Gaza. Målet att bryta Israels blockad står fast.

Om de grekiska myndigheterna ger klartecken till avgång, eller om ett annat land vid Medelhavet låter båtarna gå från deras hamn, så är svenskarna beredda att ge sig av söderut igen – med Gaza som slutmål.

– Beslutet att hindra båtarna att lämna hamn saknar stöd i både internationell och grekisk lag. Vi förutsätter att Sverige, EU och Grekland reder ut detta så att båtarna kan avgå, säger Stefan Jonsson.

Händelseutvecklingen kring årets frihetsflotta skiljer sig markant från förra året. Då bordade Israel båtarna på internationellt vatten och dödade nio passagerare. Detta väckte starka reaktioner, och många höjde rösten för att blockaden måste brytas. Men när Grekland i år förbjuder båtarna att lämna hamn för att ta sig mot Gaza är det tyst från EU och de europeiska makthavarna.

– Jag tror att den arabiska våren uppfattas som skrämmande, även om alla utåt sett hyllar demokratiseringen, säger Henry Ascher. Men att vi, en samling icke-vålds-tränade och obeväpnade personer, får Israel och de andra att agera så här desperat, det säger något om blockaden.
Trots att frihetsflottan nu är kvar i Grekland har Ship to Gaza inte gett upp hoppet om att båtarna ska tillåtas lämna hamn. Lasten ska fram till Gazas invånare.

– Det är en fråga om mänsklig värdighet. Så länge några förnekas detta är ingen fri, säger Henning Mankell.