Hoppa till huvudinnehåll
Av

15.000 demonstrerade mot nedläggning av sjukhus

Aldrig förr har en så stor uppslutning i en demonstration mot en orättvisa skådats i Kramfors och Ådalen om man då räknar bort Ådalskravallerna 1931.


I lördags deltog drygt 15.000 personer i ett fyra kilometer långt demonstrationståg mot ett förslag som socialdemokratiska politiker filat på om nedläggning av Sollefteå sjukhus.

Landstingspolitikerna vill spara pengar och låter hellre Ådalsborna i Kramfors, Sollefteå och delar av Jämtland lida genom att lägga ner sjukhuset än att som Socialdemokraterna lovade i valrörelsen behålla tre akutsjukhus i Västernorrland.

Att Kramfors och Sollefteås kommunala socialdemokrater markerar mot dårskapet som deras egna partikollegor i landstinget vill genomföra vittnar om splittring i partiet.

Frustrationen och missnöjet som folket visade med lördagens demonstration var enormt. Tidningen Allehanda rapporterade om två mil långa bilköer in till Kramfors vilket vittnar om att intresset bland folket i Ådalskommunerna är skyhögt.

Polisen hade sagt nej till att hålla demonstrationen utanför Hotell Kramm där Socialdemokraternas förtroenderåd låst in sig och hade möte i sjukhusfrågan.

Men i vad som närmast kan kallas för uppvigling till civil olydnad meddelade moderatorn från scenen i slutet av tillställningen att aktionsgruppen behöver hjälp på hotell Kramm. ”Den vägen är det! Till Kramm!”

Ett tåg bildades mot hotellet där politikerna låst in sig och en massiv folkvägg tryckte mot entrédörrarna och skanderade slagord. Hätsk stämning rådde med gruff när dörrarna öppnades för att ta emot uppropet från aktionsgruppen ”Sollefteå Framtidens Akutsjukhus”.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse fattade under lördagen efter demonstrationen det oväntade beslutet att avsätta Elisabet Strömqvist (S), ordförande för landstingsstyrelsen, då förtroendet för henne inte längre finns.

Mikael Olsson