Hoppa till huvudinnehåll

70 nya spelbolag efter nyår: ”Skadan är redan skedd”

70 spelbolag har ansökt om licens efter avregleringen. Samtidigt ökar antalet spelberoende.

De nya reglerna träder i kraft 2019.
Proletären

Efter nyår avregleras det svenska spelmonopolet. Hittills har drygt 70 licensansökningar från svenska och utländska spelbolag trillat in hos Lotteriinspektionen.

Det är tydligt vilka som vinner på avregleringen – spelbolagen och reklamfirmorna. Utomhusreklamföretaget Clear Channels försäljnings- och marknadsdirektör Fredrik Lamotte säger till Dagens Media att ”verkligheten vida överträffat drömmarna”.

Förlorarna är folket. Antalet svårt spelberoende personer har enligt Folkhälsomyndigheten ökat med 30 procent sedan 2008.

– Och det kommer inte bli färre spelberoende med ett större utbud, säger Henrik Armus, ordförande i Spelberoendes riksförbund, till Proletären.

– Men på ett sätt är skadan redan skedd. Och monopolet slogs ju ut i och med EU. Där borde vi ha värnat om det, som med Systembolaget. En positiv sak med den nya, licenserade marknaden, är att verktygen för att sluta spela eventuellt blir bättre. Med en licenserad marknad kan man till exempel med ett “knapptryck” stängas av på samtliga spelbolag. Detta vet jag kommer hjälpa många spelberoende. Det hade hjälpt mig.