Hoppa till huvudinnehåll

Ännu mer svenska vapen till Ukraina

Ukrainas president Zelenskyj besökte Sverige i helgen, och poserade på bilder med leende partiledare för såväl Moderaterna som Vänsterpartiet.

Zelenskyj och Kristersson på Harpsund.
Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Svenska Stridsfordon 90 (CV-90) ska framöver produceras på plats i Ukraina. Det meddelade statsminister Ulf Kristersson på en pressträff med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj på lördagen.

Zelenskyj gjorde ett stopp i Sverige på en av sina många resor för att tigga ännu mer vapen till kriget i Ukraina, och blev som vanligt bönhörd av den i sammanhanget så generösa svenska regeringen. Förutom samarbetet om CV-90, som tillverkas av BAE Hägglunds i Örnsköldsvik, ska Sverige utbilda ukrainska soldater på artillerisystemet Archer.

Beskedet kom bara dagar efter det senaste vapenpaketet till Ukraina presenterats, samtidigt som Sveriges kommuner och regioner (SKR) varnar för att underskotten i landets regioner är större än under krisen på 1990-talet. Paketet som är det trettonde i ordningen innebär att Sverige sammanlagt skickat stöd till Ukraina för 20 miljarder kronor.

Kristersson talade om hur Zelenskyj försvarar ett demokratiskt Ukraina, utan att nämna hur Zelenskyj ”stängt av” elva oppositionspartier för att stärka sin egen makt. Kommunistpartiet och kommunistiska symboler har förbjudits, och nyligen plockades det sovjetiska emblemet ner från det hundra meter höga moderlandsmonumentet för de stupade i andra världskriget.

Efter mötet poserade Kristersson glatt med den ukrainske presidenten. Också Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar lade upp en bild med Zelenskyj på sociala medier, i ett inlägg som avslutades med den gamla fascisthälsningen Slava Ukraini (ära åt Ukraina). 

Den nationalistiska hälsningen användes under andra världskriget av nazikollaboratören Stepan Banderas organisation OUN, som genomförde massakrer på judar och polacker i Ukraina. I samband med Majdankuppen i Ukraina 2014 användes den flitigt av de högerextrema grupper som banade väg för att Petro Porosjenko skulle komma till presidentmakten, och 2018 gjorde Porosjenko den till officiell hälsning i den ukrainska armén.

Facebook
Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar tillsammans med den ukrainske presidenten.

Dagen före Zelenskyjs besök rapporterade New York Times att 190.000 ryska och ukrainska soldater dött i kriget i Ukraina, enligt en amerikansk myndighetskälla.

Zelenskyj har utfärdat ett presidentdekret som förbjuder fredsförhandlingar med Ryssland så länge Vladimir Putin är landets president.