Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision-sponsor har starka kopplingar till Israel

Eurovision-sponsorn Moroccanoil producerar majoriteten av sina produkter på sin fabrik i Israel. SVT och EBU förnekar att sponsorn påverkat deras inställning till Israels deltagande i Eurovision.

Moroccanoil är en av Eurovisions huvudsponsorer.

Arrangören för Eurovision, EBU (Europeiska radio- och tv-unionen), verkar inte ha några planer på att utesluta Israel från att delta i Eurovision, trots det pågående folkmordet. Nu kan Proletären avslöja att en av huvudsponsorerna för årets musiktävling är hud- och hårvårdsföretaget Moroccanoil, med starka band till Israel. 

Nyligen publicerades ett upprop undertecknat av över tusen svenska artister med kravet på att Israel bör uteslutas från att delta i Eurovision i Malmö på grund av folkmordet som pågår i Gaza. Det planeras demonstrationer och protester runt Eurovision för att driva igenom kravet.

Trots namnet har Moroccanoil inget med Marocko att göra. Företaget skapades av den chilensk-kanadensiske entreprenören Carmen Tal som, enligt historien, under sin semester i Israel fick håret behandlat med arganolja – och det gjorde underverk på hennes slitna hår. Hon köpte en fabrik i Israel och började producera hårvårdsprodukterna som de senaste åren blivit populära i hela världen.

Företaget och Carmen Tal har sin bas i USA. Men majoriteten av företagets produkter tillverkas fortfarande i Israel, och det israeliska dotterbolaget Moroccanoil Israel står som ansvarigt för hemsidan eurovision.moroccanoil.com – som är företagets officiella sida för Eurovision-samarbetet.

Moroccanoil förekommer på flera Israel-bojkottlistor, bland annat Proletärens

Moroccanoil
Moroccanoil-grundaren Carmen Tal.

Eurovision produceras av EBU, som är en sammanslutning av nationella tv- och radiobolag, tillsammans med värdlandets nationella tv-bolag – i årets fall SVT.

Proletären har frågat SVT vad de anser om att ett företag med starka kopplingar till Israel är med som huvudsponsor för Eurovision, och hur det påverkar bolagets inställning till Israels deltagande. Men SVT menar att de inte har något med de internationella sponsorerna att göra och att de inte beslutar om vilka som får delta i Eurovision eller ej, och hänvisar istället till EBU.

Proletären frågar vidare om de inte, i egenskap av medarrangörer, har rätt till en åsikt, men SVT vill inte kommentera frågan.

”Deltagarna i Eurovision 2024 godkändes av EBU:s styrande organ och har inget att göra med redan existerande partnerskap”, skriver EBU i ett mejl till Proletären som svar på frågan om samarbetet med Moroccanoil påverkat deras ställningstagande för Israels medverkan.