Hoppa till huvudinnehåll

Fem döda i hissras på byggarbetsplats

Fem arbetare dog när den hiss de åkte i föll mer än 20 meter på en byggarbetsplats i Ursvik i Sundbyberg på måndagen. Hittills i år har 59 arbetare avlidit på jobbet – det högsta antalet döda på flera år.

Genrebild/Arkiv/Proletären

Enligt ögonvittnen föll hisskorgen rakt ner sedan den mast som håller korgen givit vika. Masten förlängdes i förra veckan. Hissen är av standardmodellen Alimak, byggföretaget i Ursvik i Sundbyberg är Andersson Company AB och hissen har monterats av ABC Bygghissar från Haninge utanför Stockholm.

Polis och åklagare utreder händelsen. Brottsrubriceringen är ”arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott”. På tisdagseftermiddagen hade de fem döda ännu inte identifierats, vilket tyder på att det är inhyrda utländska arbetare anställda av en underentreprenör.

Enligt företrädare för Alimak har hissmodellen inte varit inblandad i någon liknande olycka tidigare. Men så sent som i maj förra året inträffade en incident med en Alimak-hiss av en annan modell. Den gången, i Ulricehamn, slutade det dock lyckligt när en hiss föll från tredje våningen med tre arbetare i.

Den aktuella hissen i Ursvik såldes 2017 till ett uthyrningsföretag i Sverige, och efter det har Alimak, uppger företaget, inte haft koll på hur hissen använts.

Det är ingen slump att hissraset skedde på en byggarbetsplats. Byggbranschen redovisar flest döda på jobbet: 16 så här långt i år.

Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket, vänder sig generellt starkt emot uttrycket ”olycka” när något sånt här händer på en arbetsplats.

– Jag störs enormt av uttryck som att ”olyckan var framme”. Det har något slumpmässigt, nästan vidskepligt över sig, som att det bara råkade hända. Det är inte sant. Det är en enorm tragedi för de inblandade och deras närstående. Och det vidrigaste är att det troligen hade kunnat undvikas om de berörda företagen hade tagit sitt ansvar, sade Per Nylén till Dagens PS tidigare i år.

– Det som dödsfallen på jobbet har gemensamt är att det sällan eller aldrig gjorts någon riskbedömning innan. Hade man gjort det och åtgärdat riskerna, så hade man kunnat undvika i stort sett alla dödsfallen på jobbet, sade Nylén. Av de arbetsdödsfall vi sett är det tydligt att det nästan alltid beror på att arbetsgivarna är för dåliga på att ta sitt lagstadgade ansvar.

Nylén pekade också på en annan alarmerande faktor:

– Det brukar vara någon enstaka ung människa som dör på jobbet men det som är oroande nu är att det är många unga som avlider.

Åtta av de som dött på sina arbetsplatser har varit under 24 år.

Hissraset i Sundbyberg spär på de svarta statistiken över arbetare som inte kommit hem från jobbet. Enligt Arbetsmiljöverkets (AV) statistik har 59 arbetare dött på sina arbetsplatser i år, den värsta siffran på många år.

2020 omkom 24 arbetare plus fem i kategorin ”övriga”, det vill säga dödsolyckor i arbetet där de förolyckade inte är förvärvsarbetande, utan till exempel värnpliktiga, intagna inom kriminalvården och liknande, samt anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige men registrerade i andra länder.

2021 hade den siffran stigit till 48 döda (39 plus 9). Året efter redovisar AV ett dödstal på 49 (40 plus 9). Och med knappt tre veckor kvar av 2023 hittills 59 döda, 52 plus 7 i kategorin övriga.

Hissraset i Sundbyberg var den första händelsen under december månad. De värsta månaderna hittills är april då sex arbetare dog på sina jobb samt november med lika många döda.

I april dog två lastbilsförare i Småland och Västra Götaland, en grävmaskinsförare i Östergötland, en undersköterska i Dalarna samt en bageriarbetare i Norrbotten. I november två lastbilsförare i Skåne och Västra Götaland, en lastare i Västerbotten, en skogsarbetare (okänd plats), en projektledare i Stockholm och en ung kvinnlig maskinförare i en gruva i Norrbotten.