Hoppa till huvudinnehåll

Fredslopp i krigstider

Fredsloppet i Göteborg drog 700 deltagare under parollen: Nej till Nato! – Den kändes extra viktig i dessa tider med ökande krigshets i världen, säger Jonatan Fahlén från Proletären FF.

Startskott i Slottsskogen. Årets lopp samlade strax över 700 deltagare. Stort nog att synas och höras i hela parken.
Artur Szandrowski

I lördags ägde Fredsloppet rum i Slottsskogen, Göteborg. Det var det sista och största av årets fyra fredsloppsarrangemang.

De dryga 700 deltagarna bjöds på en heldag med musik, föredrag, grillning, barnteater, ansiktsmålning, fotboll, såpbubblor och naturligtvis löpning på flera distanser (för både stora och små). 

– Det är ett jättebra arrangemang, säger en svettig och nyligen insprungen, Jimmy Nord, vinnare på herrarnas 5 kilometer.

Med sina 17 år är han en av de yngsta förstaplatstagarna någonsin. Men han är inte nöjd med tiden (17:55).

– Jag var lite sjuk tidigare i veckan. Men det är så roligt här så jag kommer nog tillbaka nästa år och gör bättre.

Artur Szandrowski
Uppvärmning

Loppet gick även i år under parollen: Nej till Nato!. 

– Parollen är extra viktig i dessa tider med ökande krigshets i världen. Sveriges Natoansökan innebär att vi blir ännu mer indragna i denna utveckling. Därför är det viktade än någonsin att vi bygger en stark rörelse mot Nato, och för freden, säger Jonatan Fahlén, från Proletären FF, som är loppets huvudarrangör.

Överskottet går till att hjälpa ett kubanskt fotbollslag att för första gången delta i Gothia cup. En summa kommer också att gå till Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato.

– Två av mina stora intressen är politik och att springa lopp. men det är sällan jag har möjlighet att kombinera dem, förutom då på Fredsloppet. Det känns kul att kunna tävla vänskapligt och samtidigt stötta en god sak, säger Lotte Schack, som vann 10-kilometersdistansen för damer med tiden (54:06).

Se bilder från Fredsloppet 2023 på Facebook!

En annan som är inne på samma spår är Mårten Edh, även känd som Promoe. Den kände rapparen sprang 10 kilometer.

– Jag har känt till loppet i många år, men det var första gången jag sprang. Jag och min familj springer lite lopp tillsammans, vår lilla dotter springer med i vagn. Det här är kul för att det också stöttar Palestina och politisk kamp som vi tycker är viktig. Det blir någonting mer än bara löpning.

Mårten Edh har tidigare sprungit Sahara Marathon i Västsahara. 

– Jag tänker mycket på löpning och rätten att röra sig och springa med en djupare innebörd. Det var därför som vi anmälde oss som ”Run deep”. Jag har en låt också som heter Run deep som handlar om just det. 

Vilken plats kom du på? Se alla resultat på fredsloppet.se