Hoppa till huvudinnehåll

Fyra män fälls för kidnappning och misshandel i hederns namn

Fyra unga män fälls för kidnappning och misshandel av en pojke som figurerat på Snapchatbilder tillsammans med tjejer som var anhöriga till männen. Proletären talar med åklagaren Mats Ihlbom som i rätten tryckte på de hedersrelaterade aspekterna av brottet.

Montage: Proletären

Förra veckan fälldes fyra unga män för kidnappning och misshandel av en 14-årig pojke i Göteborgsförorten Hjällbo tidigare i år. Pojken kidnappades från sin skola i en kranskommun till Göteborg, trycktes in i en bil under hot och transporterades sedan till ett grönområde i Hjällbo där han misshandlades hårt.

Anledningen var att den unge pojken figurerat på mobilappen Snapchat tillsammans med två tjejer som var anhöriga till männen.

Åklagare Mats Ihlbom tryckte på de hedersrelaterade aspekterna av brottet och är nöjd med utfallet, även om motivet inte betecknas som ”hedersrelaterat” i domen. 

– Jag kan tycka att man uttryckt sig väldigt milt, de vill inte beteckna motivet med något särskilt utan skriver i motiveringen att man har funnit att motivet varit att utöva kontroll på ett sätt som inte är accepterat i Sverige, säger Mats Ihlbom till Proletären.

De unga männen döms nu för mindre grovt människorov och grov misshandel. Två av dem får 14 respektive tolv månaders fängelse, de andra två får villkorlig dom och 150 timmars ungdomstjänst. 

Kan domen få ett genomslag för arbetet mot hedersrelaterat våld?

– Problemet är ju såpass stort, och man måste inse att det sker brottslighet med hedersproblematik i botten. Vad en enskild dom kan göra för att få folk att inse det, det vet inte jag. Men jag hoppas att den får ett genomslag.