Hoppa till huvudinnehåll

Hälsans kök: ”Vi säljer inte längre produkter från Israel”

Frysmatsföretaget Hälsans kök har flyttat sin produktion till Europa. Varumärket, som ägs av schweiziska Nestlé, tas därför bort från Proletärens bojkottlista över israeliska varor – trots andra moraliska betänkligheter.

Hälsans kök är känt för sina frysta vegetariska halvfabrikat.
Josefine S / Flickr

Hälsans kök har länge funnits på listan över produkter som ska bojkottas därför att de produceras i Israel. Nu har företaget valt att sluta sälja produkter i Europa som har producerats i Israel. Hälsans kök säljer vegetariska frysta halvfabrikat som falafel och korv, schnitzel och hamburgare på sojaprotein.

Uppmärksamma Proletärenläsare har påpekat att en del av Hälsans köks produkter fortfarande har EAN-nummer 729, vilket innebär att varan kommer ifrån Israel.

När Proletären kontaktar Nestlé svarar de i en kommentar via mejl att:

– Hälsans Kök ägs till 100 procent av det schweiziska livsmedelsföretaget Nestlé. Alla Hälsans köks produkter som säljs i Sverige produceras i Tjeckien. Under en längre tid har vi genomfört en strategi där vi successivt förflyttar produktionen till Europa. Därför säljer vi inte längre några produkter som tillverkas i Israel på den svenska marknaden.

Som förklaring på varför EAN-numret fortfarande tyder på produktion i Israel menar företaget att varorna tilldelats numret förra året – och att processen för att byta nummer kan dröja.

Nestlé har inte velat kommentera om konsumentbojkotten av Hälsans kök påverkat deras beslut att flytta produktionen.

Att Nestlé valt att sluta importera produkter från Israel till Europa och Sverige betyder inte att de dragit sig tillbaka från Israel. Samma produkter som Hälsans köks säljs till andra marknader under andra varumärken, exempelvis Tivall och Garden Gourmet, och dessa kan fortfarande vara producerade i Israel.

Nestlé har forskningscenter i Israel och äger många varumärken och företag som är verksamma i Israel, även om just de varorna inte når den svenska marknaden. Bland annat kontrollerar de Osem, en av Israels största livsmedelsproducenter.

Osem har fabriker i staden Sderot nära Gaza. Sderot är byggd på ruinerna av den palestinska byn Najd, som ockuperades av sionister som fördrev de palestinska invånarna i samband med staten Israels bildande 1948.

Likt de flesta stora kapitalistiska företag i världen har Nestlé kritiserats för flera moraliskt tvivelaktiga förfaranden – exempelvis anklagas de för att ha använt barnarbete på sina kakaoplantager i Västafrika.

Men inga av deras varor som finns till försäljning i Sverige verkar längre vara producerade i Israel.