Hoppa till huvudinnehåll

Hamnarbetare har röstat – majoritet för konflikt

Lön och semester har inte Hamnarbetarförbundet mandat att förhandla om, men de är beredda att gå i strid för att försvara de mest utsatta arbetskamraternas anställningstrygghet.

Punktstrejk i Skandiahamnen, Göteborg 2016.
Arkivbild/Proletären

Arbetsgivarparten Sveriges hamnar vill att Svenska Hamnarbetarförbundet ska gå med på samma kollektivavtal som Transport skrivit under. Men avtalet innehåller inskränkningar i Las och nu har det medlemsstyrda fackets medlemmar röstat ja till möjligheten att använda konfliktvapnet för att få till ett bättre förhandlingsresultat.

Sveriges hamnar har konsekvent låtit bli att förhandla kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet innan de skrivit under med Transport. När avtalet med LO-facket var klart skickade arbetsgivarna en blåkopia till Svenska Hamnarbetarförbundet och bad dem att skriva under.

– De har inte ens förhandlat med oss. Vi har fört fram våra krav och de har bara sagt: okej vi återkommer när vi är klara med Transport. Sen sa de upp avtalet, sa Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg till Proletären då.

De ekonomiska bitarna av avtalet kan Hamnarbetarförbundet inte avtala om. Arbetsgivarparten är bara skyldiga att följa överenskommelse om lön och semester med det fackförbund som tecknar kollektivavtal först. Hamnarbetarförbundet var tvungna att acceptera samma reallönesänkningar som LO-fackens medlemmar. 

Men det finns andra delar av avtalet som de kan förhandla om. Det finns en skrivelse som Transport gått med på som innebär att behovsanställda inte har rätt till återanställning efter uppsägning.

– Konfliktfrågan handlar om att arbetsgivarsidan vill ha igenom en inskränkning av Las avseende rätten till återanställning för hamnarnas behovsanställda. Våra "extringar" eller "blixt" befinner sig redan i en närmast rättslös position, trots att många av dem jobbat på kajen i åratal. Många medlemmar vill inte acceptera fler villkorsförändringar om vi inte samtidigt får till facklig introduktion och en social fond som kan förbättra extringars tillgång till rehabilitering om de blir allvarligt skadade eller sjuka, säger förbundsordförande Martin Berg i ett pressmeddelande.

Till skillnad från LO-facken får medlemmarna i Hamnarbetarförbundet tycka till om innehållet i kollektivavtalen och en överväldigande majoritet av medlemmarna, sextioåtta procent, ställde sig bakom förslaget att varsla om stridsåtgärder för att skydda de mest utsatta arbetarna i hamnen.

 

Vid tidningenss pressläggning kom beskedet att Hamnarbetarförbundet varslar om strejk från den 6 juli till den 11 juli i Göteborgs roro-terminal och i Helsingborgs hamn.