Hoppa till huvudinnehåll

Historisk strejk i Norge – kräver reallöneökningar för alla

De norska facken har tagit ut 25.000 medlemmar i strejk för sitt krav på reallöneökningar för alla arbetargrupper.

Byggnadsarbetare samlas till strejkmöte vid bygget av det nya regeringskvarteret i Oslo.
Oslo-Akershus HK

De norska fackliga centralorganisationerna LO och YS har tagit ut 25.000 medlemmar i strejk efter att förhandlingarna med arbetsgivarnas centralorganisation NHO strandat i söndags.

– Vi strejkar för att vi kräver en reallöneökning i årets förhandlingar, säger Joachim Espe, ordförande i Bygningsarbejdernes fagforening i Oslo, till Proletären.

Strejken beskrivs som historisk. Det är LO:s första strejk på 20 år och för första gången sedan andra världskriget slutar de centrala löneförhandlingarna i konflikt.

Fackens krav är reallöneökningar – det vill säga en löneökning på mer än inflationen på konsumtionsvaror som under 2023 beräknas ligga på 4,9 procent i Norge. Dessutom kräver de extra för lågavlönade.

Ihne Pedersen / Joachim Espe

I helgens förhandlingar föreslog medlarna ett avtal med genomsnittliga löneökningar på 5,2 procent – som LO och YS avfärdade.

– I media försökte arbetsgivarna få det till att avtalet innebär 5,2 procent i löneökning. Problemet är bara att det bygger på helt orealistiska antaganden om lokala lönetillägg, som inte kommer att ske, särskilt inte för de lågavlönade. För oss är det viktigt att förhandla fram ett resultat som ger reallöneökningar för alla våra medlemmar, och då måste det till ett större generellt tillägg, säger Joachim Espe.

Flera yrkesgrupper som inte har några lokala förhandlingar skulle med medlarnas bud få nöja sig med 3,3 procents löneökningar – det vill säga en reallönesänkning.

Fellesforbundet avd 600
– Vi ska fortsätta strejken tills vi uppnått målen, sa LO-ordföranden Peggy Hessen Følsvik vid ett strejkmöte i Oslo, enligt Fri fagbevegelse.

Strejken beräknas slå hårt mot den privata sektorn i Norge. Arbetare inom såväl livsmedelsindustrin, som byggsektorn och servicesektorn strejkar. Strejken beräknas bland annat leda till ölbrist då många bryggeriarbetare strejkar – vilket lett till stora köer utanför Vinmonopolet, Norges motsvarighet till Systembolaget, och livsmedelsbutiker.

I Fri Fagbevegelse uttalar sig flera förtroendevalda om strejken:

– Vi är fly förbannade på att kapitalägarna och toppcheferna kommer undan med en större del av kakan, säger Stian Sagvold, klubbordförande i verkstadsklubben vid Aker Solutions i Verdal.

– Folk är jävligt förbannade på de helt galna chefslönerna. Samtidigt som vi får höra att vi ska vara måttliga i våra lönekrav, visar det sig sen alltid att det finns utrymme för mer. Folk kommer ihåg sådant, säger Richard Storevik, ordförande i Fellesforbundet avdelning 5.

Om ingen överenskommelse nåtts innan fredag, kommer ytterligare 12.000 arbetare att tas ut i strejk. Joachim Espe ser positivt på möjligheterna att få igenom kraven.

– Kampviljan och strejkmoralen är god! Alla ser behovet av ett avtal som minskar inkomstklyftorna. Vi är beredda att strejka tills ett sådant avtal är på plats.

Oslo-Akershus HK
Strejkande Ikeaarbetare.