Hoppa till huvudinnehåll

Historisk transportstrejk i USA allt närmre

Det nordamerikanska transportfacket Teamsters är redo att ta ut 340.000 anställda inom paketleverantören UPS i strejk. Förhandlingarna mellan facket och UPS har strandat.

Teamstersmedlemmar, många av dem i bruna UPS-arbetskläder, ”övar” inför strejken.
Teamsters

Teamsters, med 1,2 miljoner medlemmar i USA, Kanada och Puerto Rico, är redo att gå i strejk för de medlemmar som arbetar för United Parcel Service. UPS är världens största paketleverantör med uppemot en halv miljon anställda.

340.000 av dem är medlemmar i Teamsters, facket som blev en maktfaktor under den legendariske Jimmy Hoffas ledning. Teamsters backar upp UPS-arbetarnas krav på högre lön och bättre villkor: i en omröstning i förra veckan röstade 97 procent av fackets UPS-medlemmar för strejk.

Blir det inget avtal mellan parterna kommer 340.000 UPS-anställda, leverantörer och lagerpersonal, att gå i strejk den 1 augusti då det centrala avtalet går ut.

– Omröstningen visar att hundratusentals Teamsters är enade och fast beslutna att få det bästa avtalet i vår historia. Om det här företaget som tjäna många miljarder misslyckas med att leverera det avtal som våra hårt arbetande medlemmar förtjänar, så blir det värst för UPS, säger Teamsters president Sean M. O’Brien i ett uttalande.

När förhandlingarna avbröts konstaterade Sean O’Brien att bolagets bud var en ren förolämpning.

UPS-arbetarna kräver ett nytt femårigt avtal som garanterar högre löner för alla arbetare, fler heltidsjobb, ett slut för påtvingad övertid och trakasserier från ledningen, att det lönesystem som diskriminerar vissa arbetare försvinner samt att arbetarna garanteras bättre villkor inom arbetarskyddet.

– Det starkaste vi har att påverka med är vårt arbete, och vi är beredda att lägga ner det för att säkerställa att UPS agerar. Den största enskilda strejken i amerikansk historia verkar nu oundviklig, säger O’Brien i tidningen People’s World. De som basar på UPS och tjänar tiotals miljoner dollar per år, bryr sig inte om de hundratusentals amerikanska arbetare som får det här företaget att fungera.

Bolaget har pengar att betala. Enligt Teamsters utredningsavdelning gjorde UPS 2022 en vinst på motsvarande 146 miljarder (!) kronor. Enligt bolagets egen prognos ska vinsten 2026 upp till 15 miljarder dollar, motsvarande 157 miljarder kronor.

Mellan 2012 och 2022 fick arbetarna i bolaget en sammanlagd löneökning på 28 procent. Styrelsen för bolaget fick 161 procents löneökning: i reda pengar fick arbetarna 14,7 miljarder dollar under perioden, medan aktieägare och investerare kunde håva in 50,7 miljarder dollar i utdelningar.

Bolagets vd Carol Tome har en årslön, med bonusar och olika förmåner, på 27,63 miljoner dollar, ungefär 290 miljoner kronor. Det är 548 gånger mer än snittlönen för en heltidsanställd förare i UPS.

– UPS vill inte betala. Deras agerande och deras förolämpningar vid förhandlingsbordet bevisar att de bara är ytterligare ett företag som vill behålla alla pengar i toppen. För UPS är de arbetande människor som sliter arslena av sig varje dag inte värda ett dugg, säger Sean O’Brien.