Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lärare

Ledarkrönika: Hurra för allemansrätten!

Än så länge kan du fritt gå ut i skog och mark och plocka blåbär och svamp, bada i svenska sjöar, och fritt dricka vattnet.


Av den påstådda rekordvarma svenska sommaren blev det intet. Regn och kyla har svept över landet med översvämningar och tågurspårningar som följd. Men vädret har varit gynnsamt för såväl växter som svampar. Svampsäsongen verkar ha börjat tidigt och i år är det ett riktigt blåbärsår. Förhoppningsvis är ni många som är ute i i naturen och tar vara på en av de svenskaste saker som finns, allemansrätten.

I få länder finns samma möjlighet som här, att fritt gå ut i skog och mark, slå upp sitt tält, fiska, pocka bär och svamp. Allemansrätten är en uråldrig sedvanerätt som vittnar om folk som varit självständiga och kunnat hålla sig fria från överhetens påbud och godsägarnas försök att hävda äganderätt över allt i naturen. 

Men det gäller att se upp. Allemansrätten är hotad och kan lätt tas ifrån oss. Den är visserligen inskriven i grundlagen men det finns ingen särskild lag som definierar allemansrätten. Det vet Svenskt näringslivs lobbyister som tidvis gör framstötar för att avskaffa den.

De menar att allemansrätten är ett hot mot markägarnas äganderätt. Bärplockare och naturturister berikar sig på andras mark utan ägarnas godkännande. Dessutom sliter alla besökare på skogen som gör att skogsbolagen inte får lika mycket att sälja.

För de besuttna är det en styggelse att vem som helst fritt ska kunna plocka mat i naturen när den i stället kunde säljas till dig. Således finns även LRF:s lobbyister där i bakgrunden och knorrar om allemansrätten.

Är det inte att slåss mot väderkvarnar, kanske någon invänder? Det är väl ingen som försöker ta bort allemansrätten? Googla, så får ni se. Tydligast syns attackerna mot allemansrätten genom förslagen om inskränkt eller avskaffat strandskydd, något som bland annat Centerpartiet driver. 

Då och då skickas brandfacklor ut för att testa opinionen, vanligen genom några påläggskalvar inom unghögern. Som förra sommaren då två moderata studenter ville privatisera vattnet. Det kan låta dumt, men det är högerns våta dröm. Allt som man kan tjäna pengar på ska man tjäna pengar på enligt högerns logik. Eller som Lenin påstås ha sagt, kapitalisterna kommer sälja oss repet att hänga dem med. 

Vi vet hur fort det kan gå. För bara något år sedan var ett skrotande av den svenska alliansfriheten och ett medlemskap i Nato lika otänkbart som en avskaffad allemansrätt. Men högerns lobbyism bar frukt, folkets sedvanerätt rämnade och snart är Sverige medlem i en krigsallians som inte bara för med sig död och förintelse utan också verkligen förstör skog och mark.

Allemansrätten är en spärr mot kapitalismen och en försmak av socialismen. Så gå ut i skog och mark och njut av friheten. Än så länge är vattnet fritt att både bada i och att dricka, än så länge kan du plocka en näve blåbär och stoppa i munnen. Samtidigt bör vi då utropa ett hurra för allemansrätten!

Jan-Åke Karlsson
Lärare och vice partiordförande i Kommunistiska Partiet