Hoppa till huvudinnehåll

Ilskan växer mot MTR

Nu växer ilskan bland pendeltågsresenärerna även runt Uppsala. I skottgluggen precis som i Stockholm: trafikbolaget MTR.

Närmare 2 200 pendlare har skrivit på protestlistor mot MTR:s sätt att sköta pendeltågstrafiken mellan Gävle och Uppsala.
Mälartåg

Närmare 2.200 pendlare har skrivit på protestlistor mot MTR:s sätt att sköta pendeltågstrafiken mellan Gävle och Uppsala. Ett möte i Örbyhus förra veckan samlade 120 personer i lokalen och lika många följde mötet via nätet. Efter mötet har 1.500 personer sett det på nätet. Tillsammans motsvarar det bara lite mindre än Örbyhus drygt 2.200 invånare.

– Ja, men det finns ett väldigt uppdämt missnöje med MTR nu, säger Mats Elenäs, en av initiativtagarna till protesterna under rubriken Stoppa tågkaoset, och Örbyhusbo som varje dag pendlar de knappt fem milen till jobbet som lärare i Uppsala.

– Folk har tröttnat. 90 procent av de som bor i Örbyhus, Tobo och Vendel pendlar till jobbet. Och det fungerar väldigt dåligt sedan MTR tog över driften av trafiken mellan Gävle och Uppsala. Det är inställda tåg, det är försenade tåg… det är kaos. I början av sommaren fick vi nog efter att Mälartåg [där MTR sköter driften] ställt in tre tåg på raken samma dag som studentutspringet i Uppsala, mellan 21.12 och 01.50 gick det inga tåg norrut. Min 17-åriga dotter var i Uppsala, och hon kunde inte ta sig hem. Jag ringde Mälartågs kundservice och frågade hur hon skulle göra, men de kunde inte svara, berättar Mats Elenäs för Proletären.

– Under sommaren har det varit inställda tåg i stort sett varje dag. Sedan december har 40 procent av avgångarna dragits in. Tåg ställs in till och med i rusningstrafiken.

Samtidigt som resenärerna är förbannade på MTR, jäser missnöjet bland MTR:s anställda. Både lokförare och tågvärdar slutar i protest mot arbetsgivaren.

Enligt uppgift har tio lokförare och nio tågvärdar sagt upp sig från bolaget och sökt sig till andra arbetsgivare inom samma bransch. Arbetarnas kritik mot MTR handlar bland annat om dålig kommunikation från arbetsgivaren, många och hastigt påkomna schemaändringar, att de långa resor som ändringarna ibland tvingar de anställda till inte räknas in i arbetstiden och att bolaget gör det svårt för de anställda att få ledigt, trots att de ansöker om det i god tid.

– MTR har helt kass personalpolitik. Om två, tre månader kommer det att märkas fullt ut, säger Anna Bergström, lokal fackordförande för Seko till Gefle Dagblad.

Hon konstaterar att MTR:s planering av arbetspassen är usel och att schemaändringarna tar knäcken på de anställda.

– Man får ändrade turer hit och dit och måste ta sig till andra åkstationer för att jobba. Vi vill ha betalt när vi åker till jobbet så, och att resan ska räknas in i arbetstiden, säger Anna Bergström som också upplever att MTR försvårar den fackliga verksamheten för bolagets anställda.

Nu får också politikerna i Region Uppsala sin beskärda del av kritiken. På mötet i Örbyhus hudflängdes Emelie Orring, moderat styrelseordförande i Region Uppsala och ägarrepresentant i Mälardalstrafik AB. Hon fick frågan varför inte regionen bryter avtalet med MTR.

– Hon menade att det är svårt att häva avtalet med MTR, att man måste ha en annan aktör redo att kliva in. Det är bara skitsnack. Det står i avtalet att MTR måste fortsätta att sköta driften. Vi fick inga konkreta svar, berättar Mats Elenäs.

Men kritikerna mot MTR och regionpolitikerna konstaterar samtidigt att MTR:s brister är bra för regionen: den har tagit in 22 miljoner i böter från MTR för de inställda tågen.

– Region Uppsala tjänar på det som sker ute i trafiken, men vi pendlare förlorar på det, konstaterar Mats Elenäs. Miljön förlorar också; allt strul gör att antalet resenärer har minskat med 25 procent. Många har börjat åka bil istället.

– Vi hoppas att regionen inser nu att det inte kan fortsätta så här. Ett bolag som inte klarar jobbet och som struntar i svenska kollektivavtal… nu måste regionen bryta avtalet med MTR. Vi kommer att fortsätta att bevaka frågan.