Hoppa till huvudinnehåll

Debatt: Kongos barn offras för mineraler till väst

DEBATT. USA, Storbritannien och EU bidrar till barnarbete, utsugning och plundring i Demokratiska republiken Kongo genom sitt stöd till grannländer som destabiliserar landet – allt för att komma åt dyrbara mineraler, menar debattörerna.

Kobolt bryts under omänskliga och extremt farliga omständigheter, ofta av barn och ungdomar. Mineralerna exporteras till techbolag i västvärlden.
Hope for Kinshasa

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Tio miljoner mördade människor under ledning av kung Leopold och kolonialmakten Belgien i slutet av 1800-talet räckte inte. Imperialismen låter än idag inte Kongo bestämma över sitt öde.

Sviterna av det brutala koloniala våldet lever fortfarande kvar. Kongos grannländer används av västvärlden för att plundra landet på resurser, medan teknikföretagen och bilindustrin fortsätter tjäna miljarder dollar årligen på barnarbete.

USA, Storbritannien och EU tecknade så sent den 19 februari ett avtal med Rwanda om att försörja västvärlden med mineraler – ett avtal som bygger på plundring och bidrar till blodiga konflikter i östra Kongo.

Hope for Kinshasa
Gruvbrytning i Kongo.

Exploateringen möjliggörs av kriget som sedan 1996 berövat över sex miljoner kongoleser livet och drivit sju miljoner människor på flykt i sitt eget land.

Att landet hålls i kaos möjliggör en fortsatt exploatering av Kongos naturresurser, framför allt de tungmetaller som används för att göra mobiltelefoner. Det är inte svårt att lägga ihop ett och ett, vem som tjänar på att tystnaden kring de fruktansvärda människorättsbrotten i Kongo upprätthålls.

Västvärlden vägrar att sluta stödja länder som destabiliserar Kongo och indirekt angriper landet genom att beväpna olika rebellgrupper i östra Kongo. Flera stora techföretag använder kobolt från gruvorna. Barn bär den tunga kobolten och gravida kvinnor gräver fram den med händerna för att sedan tvätta mineralerna från grus och sten innan de säljer dem vidare i tillverkningskedjan.

Kobolt är ett ämne som bland annat finns i litiumjonbatterier till datorer, mobiltelefoner och elbilar. Det finns förmodligen i den enhet som du just nu läser den här texten på, om du läser den elektroniskt. Den stora efterfrågan på kobolt har fått priset på metallen att tredubblas och intensifierat jakten på den i Kongo, som har världens största fyndighet av kobolt.

Denna metall bryts under omänskliga och extremt farliga omständigheter, ofta av barn och ungdomar. FN har kallat barnarbetet i staden Kolwezi i Kongo för ”den värsta formen av barnarbete”.

Det drivs många småskaliga gruvor i Kongo. Skyddsutrustning existerar inte, oftast har arbetarna inte ens hjälm. Många dör i arbetet, och ännu fler skadas. Det finns rapporter om att gruvarbetare utsätts för övergrepp och tortyr. Långa trånga tunnlar grävda med händer utan förstärkningar har orsakat allvarliga skador och kostat människoliv.

Hope for Kinshasa
Många av de som arbetar i de farliga gruvorna är barn.

Gruvorna ägs av utländska företag, och bara småslantar går till de människor som utnyttjas för att bryta deras nyckelvara. Myndigheterna skyddar brytningen som pågår, trots att människor fördrivs från sina hem för att gruvor ska kunna byggas i dess ställe. Det saknas en fungerande lagstiftning för att säkerställa att de mänskliga rättigheterna efterlevs i samband med koboltbrytning.

I jorden vid gruvorna finns extremt höga halter av kobolt. Enligt en granskning i Aftonbladet innehöll ett prov av den jord de tagit hem och låtit analysera, 1846 milligram kobolt per kilo. Det högsta tillåtna värdet i Sverige är 15. En så hög halt medför risk för skador på bland annat nervsystem, hjärta och foster hos gravida.

Hur kan vi i västvärlden låta det här pågå? Hur kan vi glatt köpa våra telefoner och datorer, utan att reflektera över de liv som gått förlorade för att de ska kunna skapas?

Västvärlden tjänar på Kongos blod. Det är dags att vi börjar ifrågasätta och stoppa exploateringen, erkänner de historiska och nutida brott som begåtts i kolonialismens namn, och utkräver ansvar för de företag som exploaterar landet och underblåser militärgruppernas våld.

Det är absolut nödvändigt att motsätta sig avtalet mellan EU och Rwanda om leverans av mineraler, eftersom Rwanda är involverade i den olagliga exploateringen av Kongos naturtillgångar. Avtalet legitimerar grova kräkningar av mänskliga rättigheter, våldtäkter och barnarbete i gruvorna. Det uppmuntrar förövarna och Rwanda att fortsätta kränka Kongos suveränitet och fortsätta med alla grymheter som redan kostat miljontals människor livet.

Hope for Kinshasa
Läkare mot Rasism
Rättvisa för alla

STOCKHOLM: Tyst demonstration för Kongo
Lördag 6 april
kl 12.00, Sergels torg.
Svarta kläder gäller under demonstrationen.
Arr: Hope for Kinshasa, Rättvisa för alla, Black lives matter, Läkare mot rasism

Mer info: Följ @Hope4Kinshasa på Instagram.