Hoppa till huvudinnehåll

Läkemedelsbolag gömmer miljarder i skatteparadis

De fyra största läkemedelsbolagen i världen gömmer undan många miljarder i skatteparadis varje år genom avancerad skatteplanering. Samtidigt är läkemedelspriserna så höga att fattiga länder får svårare att ta sig ur fattigdomen, enligt en rapport av hjälporganisationen Oxfam.

TaxRebate.org.uk

Läkemedelsbolagen Abbott, Johnson & Johnson, Merck och Pfizer gömmer årligen undan mångmiljardbelopp i skatteparadis genom avancerad skatteplanering. Både länder i väst och fattiga utvecklingsländer förlorar miljarder i skatteintäkter på grund av läkemedelsbolagens skatteplanering, enligt en 80 sidor lång rapport som hjälporganisationen Oxfam släppt.

De fyra största läkemedelsbolagen undanhåller miljarder i skatt genom att flytta sina redovisade inkomster till skatteparadis, enligt Oxfam. Det innebär stora skattebortfall för både utvecklade västländer och fattigare länder. USA förlorar årligen runt 20 miljarder i skatteintäkter och många utvecklingsländer förlorar runt 1 miljard per år.

Oxfam kritiserar också bolagen för att lägga ner mycket stora summor på lobbyism – nästan två miljarder kronor per år bara i USA – samtidigt som de tar ut höga priser på sina läkemedel. Priserna på storsäljande läkemedel stiger och ofta är de prissatta orimligt högt redan från början.

”Bolagen hävdar att de behöver jättevinsterna för att kunna investera i forskning för att upptäcka nya mediciner och bota världens krämpor, men det är helt enkelt inte sant”, skriver Oxfam. I själva verket lägger bolagen mer pengar på reklam, utdelningar till aktieägarna och ersättningar till toppchefer än vad de lägger på forskning och utveckling. I USA är det istället till stor del skattefinansierade Nationella hälsoinstitutet, som finansierar bolagens forskning.

Läs hela rapporten här.