Hoppa till huvudinnehåll

LO fokuserar på skatter för att sänka inkomstklyftorna

På en presskonferens med LO lanserade organisationen två nya skattereformer vars syfte är att minska inkomstklyftorna i Sverige. Men kan inte facket göra mer?

LO:s ledning: Lisa Bengtsson, Susanna Gideonsson, Therese Guovelin och Torbjörn Johansson.
LO

Enligt LO-rapporten Makteliten tjänar en verkställande direktör över 60 gånger mer än en industriarbetare i Sverige. För att motverka denna inkomstskillnad presenterade LO:s ordförande, Susanna Gideonsson, två skattereformer på pressträffen för rapporten.

– Det är inte rimligt att en storbolagsdirektör har en inkomst som motsvarar 67 undersköterskelöner. Sveriges arbetare förtjänar mer och bättre.

Först ut är en så kallad ”rättviseskatt” för de allra högsta lönerna i Sverige. Tanken är att denna ska ersätta värnskatten som plockades bort av Socialdemokraterna och Miljöpartiet 2019 efter januariavtalet med C och L.

LO:s rättviseskatt föreslås gälla för alla som tjänar mer än 1 miljon per år. Någon procentsats för skatten presenterades inte.

Prinscreen
LO:s pressträff där de presenterade siffrorna från rapporten Makteliten

Den andra reformen som LO presenterade var en 35-procentig skatt på alla kapitalinkomster. I dagsläget är kapitalbeskattningen antingen 20 eller 30 procent beroende på om det gäller utdelning från ett fåmansbolag eller inte. En aktieförsäljning beskattas med 30 procent.

Proletären närvarade på presskonferensen.

Ni presenterar en del skattereformer som ska lösa situationen, men vad kan facket göra? LO har ju trots allt möjlighet att påverka utvecklingen.

– Vi har möjlighet att påverka själva inkomsterna, men det är inte inkomsterna för arbetarna där det skevat iväg mest utan det är på kapitalinkomstsidan. Det vi då kan göra är att påverka så vi får skattesystem som faktiskt fungerar i Sverige och som gör att vi får ett mer jämlikt samhälle igen, svarade Susanna Gideonsson.

Enligt rapporten kommer 80 procent av inkomsterna hos den rikaste procenten i Sverige från kapital. Hos hela ”makteliten”, som LO beskriver den, är det dock bara dryga 17 procent.