Hoppa till huvudinnehåll

MTR drar tillbaka stämning mot alla utom tio lokförare

Bara två dagar innan förhandlingen i Arbetsdomstolen har MTR dragit tillbaka stämningen mot majoriteten av de 100 lokförare som bolaget stämt efter den vilda strejken i april. Men tio lokförare dras inför AD – förare som skulle varit lediga under rättegångsdagen.

I mitten av april strejkade runt 80 procent av pendeltågförarna på MTR vilt mot regionens beslut att avskaffa tågvärdarna.
Janne Bengtsson

Först nekade trafikbolaget MTR majoriteten av de inför Arbetsdomstolen instämda lokförarna ledighet för att närvara i AD när processen inleds på fredag.

Nu gör MTR en helomvändning. På onsdagseftermiddagen kom beskedet att bolaget dragit tillbaka stämningen mot 94 förare – de som skulle jobbat under dagen men som istället hade valt att sätta sig på de anklagades bänk i AD.

Nu ställs istället bara tio lokförare inför domstolen. Enligt MTR tio slumpvis utvalda. Men det är lögn: de tio som nu stäms in skulle enligt tjänstgöringslistorna ändå varit lediga på fredag. Några av de tio är dock inte längre kvar på företaget.

– Vi blev kallade till möte med en timmes varsel, säger pendelklubbens ordförande Susanne Högye-Bäckman. Där fick vi höra att de tio dragits slumpvis bland alla förare. Det är naturligtvis rent struntprat, de har dragit de som är lediga den dagen.

– Man kan förvänta sig vad som helst av det företaget. Är det ens lagligt att göra på det här viset?

Privat
Susann Högye-Bäckman

Även om pendelklubben formellt sett inte kunnat ställa sig bakom den vilda strejken, så uppmanar klubben ändå till solidaritet med de instämda arbetarna:

– Det är våra kollegor, det är klart att vi stöder dem i den promenad som de planerar att genomföra till AD på fredag morgon.

Från början drogs 73 lokförare inför AD av trafikentreprenören MTR. Sedan arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen lagt till namn, kom stämningsansökan upp i 104 arbetare.

MTR har begärt att AD ska bestraffa lokförarna med dubbla skadestånd för den vilda strejk de genomförde under tre dygn i april, tidigare i år. Bolaget vill att AD ska döma ut dubbelt skadestånd: 6.000 kronor per instämd arbetare, mot normalt 3.000 kronor.

Genom att dra tillbaka stämningen mot merparten av de instämda arbetarna, vill MTR försöka försäkra sig om att pendeltågstrafiken inte tar alltför mycket skada under fredagen; de drygt hundratalet arbetare som från början stämts in till AD planerade att tåga gemensamt till AD i Gamla Stan i Stockholm, för att vara med om rättegången – trots att MTR nekat dem ledighet.

Enligt uppgift till Proletären lämnades MTR:s besked till de olika fackklubbarna inom pendeltågstrafiken under onsdagen.