Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Orimligt frikännande av nämndpolitiker

Alingsås tingsrätt konstaterar att ledamöterna i samhällsbyggnadsnämnden brast i sin myndighetsutövning när de beviljade bygglov på mark som inte får bebyggas. Ändå frias politikerna – med motiveringen att de inte visste bättre.

– Det skulle vara förödande för både rättssäkerheten och allmänintresset om domen blir prejudicerande, säger Morgan Melgaard som var den som anmälde politikerna.
Privat

Det var för ett år sedan som elva politiker i samhällsbyggnadsnämnden, SBN, i Alingsås polisanmäldes för tjänstefel, för att de beviljat bygglov för en stor villa på så kallad prickad mark som inte får bebyggas. Åklagaren Martin Svensson valde då att resa åtal.

Nu har tingsrätten frikänt nämndledamöterna, trots att rätten konstaterar att de brustit i sin myndighetsutövning. Med den orimliga motiveringen att de åtalade politikerna var lekmän som inte visste bättre.

Morgan Melgaard från Kommunistiska Partiet i Alingsås är engagerad i försvaret av allemansrätten och strandskyddet och i kampen för en social bostadspolitik. Det var han som valde att polisanmäla nämndledamöterna när de beviljade bygglov för ytterligare en villa på över 400 kvadratmeter, på prickad mark med höga naturvärden vid Mjörns strand.

Detaljplanen tillät bara en bostad på 400 kvadratmeter och den var redan överskriden. Dessutom kan man på prickad mark endast få bygglov för ett mycket litet intrång, som har ett viktigt allmän- eller samhällsintresse.

Innan bygglovet beviljades, hade samma nämnd avslagit en annan persons ansökan om att bygga en altan, som skulle gå in 65 centimeter på prickad mark. Men nu var det en lokal byggpamp som ville bygga.

Åklagaren Martin Svensson säger till Alingsås tidning att det har funnits en anda i nämnden att till varje pris bevilja bygglov, och att det talar i riktningen att tjänstefelet begåtts uppsåtligen eller åtminstone av straffbar oaktsamhet. Det är bara att instämma.

Morgan Melgaard följde rättegången på plats. Han är mycket förvånad över att de åtalade politikerna blandade ihop begreppen fastighet, tomt och hemfridszon, trots att de är helt avgörande för allemansrätten. Då markägaren valt att inhägna hela fastigheten tog politikerna det för godo att kalla hela fastigheten för hemfridszon.

– Att Mjörnstranden är närmast helig mark för alingsåsarna verkade flera av politikerna vara medvetna om, men det var den privata äganderätten som stod i centrum för dem. Allmänintresset bekymrade dem inte, säger Morgan Melgaard.

När ärendet var uppe första gången i SBN hade förvaltningen skrivit en väl underbyggd motivering för ett avslag. Ändå var hela nämnden överens om att återremittera ärendet, med en begäran om ett nytt underlag som skulle möjliggöra bygglov.

När tjänstemännen återkom med en stärkt skrivning om att nybyggnation även skulle innebära en negativ påverkan på områdets höga naturvärden, beviljade SBN ändå bygglovet. De ansåg att det var ett ”allmänintresse” att familjen skulle kunna skapa ett generationsboende! Först då reserverade sig Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men enbart med hänvisning till biotopskyddet.

Det var i det läget som Morgan Melgaard tog det drastiska beslutet att polisanmäla SBN. Även Naturskyddsföreningen agerade och överklagade bygglovet till länsstyrelsen, som upphävde bygglovet eftersom avvikelserna inte kunde ses som små. Byggpampen överklagade då ända till mark- och miljööverdomstolen utan att få rätt.

Det är inte första gången denne byggpamp särbehandlas och det finns många märkligheter i detta ärende, ända sedan detaljplanen skrevs och fram till nu. Alingsås är en liten stad, där ”alla känner alla”. Att nämndemän i en tingsrätt ger politiker rätt att åsidosätta sin myndighetsutövning med hänvisning till att de är okunniga, är orimligt och skulle kunna handla om vänskapskorruption.

– Det är bara att hoppas att åklagaren överklagar domen. Det skulle vara förödande för både rättssäkerheten och allmänintresset om den blir prejudicerande, säger Morgan Melgaard.