Hoppa till huvudinnehåll

Palestinastöd på afterwork med statsministern

Göteborgsmoderaternas afterwork med Ulf Kristersson gick inte riktigt som planerat, mötet blev istället en aktion mot Israels folkmord i Gaza. Efteråt anklagades demonstranterna för antisemitism och för att hylla Hamas. ”Rena lögner”, säger Bachar Garar som var där.

Ett tusental demonstranter mötte

På tisdagskvällen organiserade Moderaterna i Göteborg en afterwork med statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson på Pustervik vid Järntorget. Det skulle bli en frågestund – men blev istället en Palestinademonstration som lockade över 1.000 personer.

Från scen inne på Pustervik anklagade Kristersson de närvarande för att föra fram antisemitiska paroller, och i en intervju med Göteborgsposten påstår Moderaternas ordförande i Västra Götaland, Johan Abrahamsson, att demonstranterna var där för att ”hylla Hamas”.

– Det är bara lögner, det vet alla vi som var där, säger Bachar Garar, som var på plats inne på Pustervik.

Redan en timme före mötet hade en stor folkmassa samlats utanför lokalen för att visa sitt missnöje med Sveriges tystnad inför Israels folkmord i Gaza.

”Inget vatten, ingen el, hela Gaza bombas ned”, hördes från manifestationen – som växte sig allt större i takt med att mötet närmade sig.

Inne på mötet var det en majoritet av deltagarna som tagit sig dit för att ifrågasätta Ulf Kristersson.

Så fort Ulf Kristersson greppade mikrofonen på scenen gick Bachar Garar fram till honom.

– Jag sa åt honom att han stödjer folkmord och att 6.000 barn har dött, säger Bachar Garar när Proletären ringer upp honom dagen efter mötet.

– Men han låtsades som att jag inte fanns, han tittade bara bort.

Personer i publiken med rödfärgade handskar ropade att statsministern har ”blod på sina händer”.

Bachar Garar menar att Kristerssons regering är medansvarig för vad som sker i Palestina, eftersom Sverige valde att lägga ner sin röst i FN-omröstningen för en vapenvila i Gaza.

Enligt Kristersson och flera medier hördes burop från publiken när statsministern fördömde Hamas från scenen. Det har använts för att utmåla aktionen som Hamasvänlig.

– Det var inga Hamas-anhängare där. Anledningen till buandet var att han inte också fördömde Israel, som bara sedan oktober mördat över 14.000 människor i Gaza.

De högsta buropen kom istället strax efteråt, då Ulf Kristersson sade att:

”Sverige och EU står enat bakom Israels rätt till folkm… självförsvar”, vilket publiken tolkade som en freudiansk felsägning. ”Du tänkte säga folkmord, vi hörde dig!”, ropades det från publiken.

Bachar Garar uppfattade inte heller någon antisemitism på mötet.

– Det var ingen som sade någonting om judar. Syftet var att anklaga statsministern för det som han var ansvarig för – att Sverige inte röstade för eldupphör när folk dör och skolor och sjukhus bombas. Det var det enda vi krävde.

– Polisen var ju där också – om det hade förekommit terrorhyllningar och antisemitism så borde väl de ingripit? Men de har inte anklagat oss för någonting och var bra och förstående mot oss på plats.

Efter en halvtimme lämnade Ulf Kristersson scenen och afterworken blåstes av. Aktionen har – till skillnad från de veckovisa demonstrationerna runt om i Sverige till stöd för Palestina – uppmärksammats brett i riksmedia.